Robotdetektiiv võib lahendada välkkiirelt ka vanad ja juba riiulile pandud kuriteod

Copy
Klassikaline ettekujutus detektiivist luubi ja kaabuga, nagu oleme harjunud lugema ajaloolistest kriminromaanidest, asendub nüüd vähem glamuurse Microsofti pilveteenuse ja tehisintellektiga, mis leiab seoseid välkkiirelt.
Klassikaline ettekujutus detektiivist luubi ja kaabuga, nagu oleme harjunud lugema ajaloolistest kriminromaanidest, asendub nüüd vähem glamuurse Microsofti pilveteenuse ja tehisintellektiga, mis leiab seoseid välkkiirelt. Foto: Sammy-Sander / Pixabay
  • 23 600 korda kiirem: uus tööriist teeb 81 aasta detektiivitöö ära 30 tunniga.

Austraalias välja töötatud tehisintellekti tööriist Söze on teinud muljetavaldava läbimurde detektiivitöös, lõpetades 81-aastase uurimise 30 tunniga. Enne laialdasemat kasutuselevõttu Ühendkuningriigis testivad Avoni ja Somerseti politseinikud seda vahendit, mis lubab muuta kuritegude lahendamise oluliselt kiiremaks.

Söze töötati välja, et lahendada politseitööle omaseid praktilisi probleeme ning saada kiirelt käegakatsutavaid uurimistulemusi. Üks selle peamisi eeliseid on võime avastada uusi huvipakkuvaid suundi ja seoseid palju kiiremini, uuenduslikumalt ja täpsemalt kui inimesed seda suudaksid.

Avab uusi mustreid ja seoseid

Söze võimaldab uurijatel ja analüütikutel tuvastada mustreid erinevatest andmekogumitest, mis muidu jääksid inimanalüüsi käigus kahe silma vahele.

Söze suudab analüüsida mitut andmeallikat korraga, mis muudab tööriista eriti võimsaks. See on juba osutunud efektiivseks mitmesuguste kuriteoliikide puhul, sealhulgas terrorism, mõrvad, organiseeritud kuritegevus, kadunud isikud, inimkaubandus, finantspettused, narkokaubandus, küberkuriteod ja laste ärakasutamine.

Söze platvorm põhineb Microsofti Azure´i pilvetehnoloogial. Pilvepõhine lahendus vähendab vajadust suurte investeeringute, kohapealse riistvara ja tarkvarahaldamise järele, pakkudes samas pidevat arendust ja laiendavaid võimalusi.

Kergendab rutiinseid analüüse

Detektiivitöö koosneb suures osas rutiinsetest kontrollimistest ja andmete uuerimisest. Söze aitab leevendada analüütikute ja uurijate töökoormust, võttes üle ajamahuka ja rutiinse analüüsi, mis põhjustab uurimisosakondades tööde kuhjumist.

Selline näeb välja detektiivi tööriist, mis nuhib välja ka aastakümnete vanuste kuritegude põhjused.
Selline näeb välja detektiivi tööriist, mis nuhib välja ka aastakümnete vanuste kuritegude põhjused. Foto: ekraanipilt / Azure / Microsoft

Automaatne analüüs vabastab spetsialistid, lastes neil keskenduda spetsiifilisematele uurimisvaldkondadele ja avada uusi juhtliine.

Selle taga on masinõpe ja tehisintellekt

Akkodis väidab, et Söze kasutab võimsaid masinõppe ja tehisintellekti funktsioone, mis lubavad andmete süvitsi uurimist ja paljastavad seoseid, mis muidu jääksid märkamata. Söze ühendab mitmesuguseid olemasolevaid analüüsitööriistu, rakendades arukaid mõõdikuid, et pakkuda kiiret ja põhjalikku analüüsi. Tööriist kasutab sidemete ja sageduse analüüsi, kommunikatsioonide ja võrgustike analüüsi, objektide tuvastamist, vektoranalüüsi, georuumi, teksti analüüsi ja näotuvastust.

Tuleviku politseitöö abimees

Söze arendamine on suur samm edasi politseitöö digitaliseerimisel ja detektiivitöö kiirendamisel, usuvad arendajad. Selle tehisintellekti ja masinõppe võimalused lubavad avastada uusi kuritegude lahendamise viise, mis aitavad suurendada õiguskaitseorganite tõhusust ja tõsta turvalisust.

Tagasi üles