NEW SCIENTIST Mereveest saab nüüd vesiniku kätte puhtamalt, ilma mürgiste gaasideta

Copy
Mageveest vesinikku toota on elektrolüüsiga lihtsam, kuid paljudes kohtades palju keregemini kättesaadava merevee sooladest kipuvad selle protsessi käigus eralduma mürgised kloorigaasid. Nüüd on California idufirma teadlased leidnud lahenduse, kuidas saaks merest kätte vesinikku palju puhtamalt.
Mageveest vesinikku toota on elektrolüüsiga lihtsam, kuid paljudes kohtades palju keregemini kättesaadava merevee sooladest kipuvad selle protsessi käigus eralduma mürgised kloorigaasid. Nüüd on California idufirma teadlased leidnud lahenduse, kuidas saaks merest kätte vesinikku palju puhtamalt. Foto: Pixabay

Esimest korda suutsid teadlased ehitada elektroodid, mis saavad mereveest vesinikku toota, ilma et tekiksid korrodeerivad ja mürgised kloorigaasid.

Traditsiooniline elektrolüüs – elektri kasutamine vee jagamisel hapnikuks ja vesinikuks – toimub tavaliselt puhta veega, mis on praegu muutumas üha haruldasemaks ressursiks. Kõikjal on aga kättesaadav soolane merevesi, millega nii puhtalt vesinikku toota ei saa, kuna seal sees on soolad.

California idufirma Equatic teadlased on nüüd välja töötanud uue protsessi, mis kasutab negatiivselt laetud katoodi ja positiivselt laetud anoodi, et jagada merevesi nii-öelda neljaks «vooks»: kasulikeks hapnikuks ja vesinikuks ning kahjututeks happeliseks ja aluseliseks vooks.

Aluseline voog reageerib atmosfääris oleva süsinikdioksiidiga, moodustades stabiilseid mineraale, mida saab tagasi merre valada, samas kui happeline voog võib naasta ookeani pärast seda, kui selle pH-taset on tõstetud, lastes vedelikul voolata läbi ränirikaste kivimite, milleks võib olla liiv.

Nagu tavalised tehnikad, mis eraldavad veest vesinikku, toimub ka see protsess elektrolüüsi aparaadis – seadmes, mis kasutab elektrivoolu vee molekulide eraldamiseks elektroodide abil hapnikuks ja vesinikuks. Selleks, et soolane merevesi elektrolüsaatorit ei kahjustaks, kujundasid Equaticu kaasasutaja Xin Chen ja tema kolleegid anoodi, mis suudab vee molekulidest hapnikku eraldada ilma soola lõhustamata.

Nad kasutasid selleks kloori blokeerivat kihti, mis võimaldab veel katalüsaatori kaudu voolata, kuid peatab soola edasitungimise.

See on paljulubav lähenemine merevee kasutamiseks vesinikkütuse tootmisel, selgitab Pau Farras Iirimaa Galway ülikoolist. Oluline on näha tehnoloogia tegelikku toimivust reaalses keskkonnas, lisab ta.

Equatic plaanib järgmisena toota uutmoodi anoodid California tehases, mille võimsus laseks valmistada aastas 4000 sellist elektroodi. Neid kasutatakse kõigepealt Singapuris asuvas katsetehases, mis peaks tootma päevas 300 kilogrammi vesinikku.

Algselt populaarteaduslikus ajakirjas New Scientist avaldatud artikkel ilmub Postimehes väljaande loal. Inglise keelest tõlkis Kaido Einama.

Tagasi üles