Kuidas kasvatada vähema kui 0,4 hektaril pea 1600 tonni maasikaid aastas – aga vaat nii

Copy
Plenty kasvatab maasikaid siseruumides 9 meetri kõrgustes tornides.
Plenty kasvatab maasikaid siseruumides 9 meetri kõrgustes tornides. Foto: Plenty

Virginia osariigis Richmondis avati maailma esimene sisetingimustesse rajatud vertikaalne farm, mis toodab aastas 1,6 miljonit kilogrammi marju. See on suur samm jätkusuutliku ja taskukohase toidutootmise suunas, mis on ka keskkonnasäästlik. Selle uuendusliku farmi taga on rahvusvaheline teadlaste grupp, kes näeb võimalust leevendada seeläbi globaalset toidunõudlust.

Plenty Richmond Farmi eesmärk on toota rohkem kui neli miljonit naela (1,8 miljonit kg) maasikaid, mida kasvatatakse siseruumides vertikaalselt 9 meetri kõrgustes tornides, kasutades selleks vähem kui 4000 ruutmeetrit pinda. See on vaid murdosa tavapärase maasikakasvatuse jaoks vajalikust pinnast, mille saagikust piiravad ka hooajalised ja keskkonnategurid.

Ettevõtte teatel jõuavad globaalse ettevõtte Driscoll's maasikad toidupoodide riiulitele 2025. aasta alguses. Siiani on taimede vertikaalne kasvatamine piirdunud peamiselt salatitaimede tootmisega, kuid see uus tehnoloogiline areng on laiendanud ülespoole kasvatatavate taimekultuuride ringi.

Vertikaalfarmi unikaalsus seisneb täpses kontrollis

Farmis on 12 kasvuruumi, kus kontrollitakse temperatuuri, valgust ja niiskust, mis muudab taimede tolmeldamise tõhusamaks kui mesilaste abil. Ettevõtte arvates on selle tulemuseks ühtlasemad viljad ja vähem kadusid.

Kasvuruumis kontrollitakse temperatuuri, valgust ja niiskust, mis muudab taimede tolmeldamise tõhusamaks.
Kasvuruumis kontrollitakse temperatuuri, valgust ja niiskust, mis muudab taimede tolmeldamise tõhusamaks. Foto: Plenty

Plenty farm on varustatud täppistehnoloogiaga, mis juhib temperatuuri, valgust ja niiskust, luues ideaalsed tingimused maasikataimedele. Tehisintellekt analüüsib üle 10 miljoni andmepunkti päevas, kohandades iga kasvuruumi tingimusi, et tagada Driscoll'si maasikate optimaalne maitse, tekstuur ja suurus. Lisaks on Plenty välja töötanud õhuvoolu tehnoloogia, mis asendab tolmeldamisel mesilasi, suurendades saagikuse ühtlust.

Plenty tegevjuht Arama Kukutai sõnul on Plenty Richmond Farm viimase kuue aasta jooksul tehtud 200 uurimiskatse tulemus, mille eesmärk oli siseruumides aastaringselt maasikaid kasvatada.

Richmondi farm kasutab 97% vähem maad ja kuni 90% vähem vett kui tavapõllumajandus, välistab pestitsiidide kasutamise ning kontrollitud keskkond ja lühem tarneahel vähendavad ka haigustekitajate ohtu põllukultuuridele. Lisaks vähendab kohalik kasvatamine toidujäätmeid ja transpordiga seotud keskkonnamõjusid, sest toodang jõuab rohkem kui 100 miljoni tarbijani ühepäevase sõidu kaugusel.

Plenty Richmond Farm.
Plenty Richmond Farm. Foto: Plenty

Plenty Richmond Farm toob Virginiasse üle 60 uue töökoha, ning kogu farmikompleksi eesmärk on luua rohkem kui 300 töökohta. See investeering on osa Plenty 120-aakrisest vertikaalfarmide kompleksist, mis on maailma suurim omataoline.

Austraalia Queenslandi Ülikooli põllukultuuride professor Paul Gauthier selgitab, et vertikaalsed farmid võimaldavad ühtlast saagikust ja saagi kvaliteeti, kuid nad kasutavad valguse ja õhuvoolu jaoks palju energiat. Gauthier leiab, et dünaamilisem keskkond, mis lülitab valgustuse ja andurid päeva jooksul sisse ja välja vastavalt fotosünteesi tsüklitele, võimaldab kasutada odavamat energiat ja maksimeerida vertikaalse kasvatamise eeliseid.

Tal õnnestus toota 6 kg maasikaid ühe taime kohta, kuigi kõik väidavad, et kasvuhoones saab toota maksimaalselt 2 kg. Maasika saagikust suutis ta kolmekordistada, muutes keskkonda ja viies neid äärmusliku piirini.

Gauthier soovib, et kontrollitud keskkonnas toimuvat põllumajandust käsitletaks eraldi taimeteaduse distsipliinina. Kui me tahame 2050. aastaks suurendada toiduainete tootmist kuni 70% võrra, peame vaatama asjadele teisiti, leiab ta.

Uuring on avaldatud ajakirjas Frontiers in Science.

Allikas: NewAtlas

Tagasi üles