Satelliidifotod Just nii vähe on alles laskemoonaladudest, mida tabasid Ukraina droonid

Copy
Toropetsi laskemoonaladu enne ja pärast Ukraina droonirünnakut. Eesti luureohvitseri Ants Kiviselja sõnul hävitas rünnak umbes 30 000 tonni laskemoona ehk ligi 750 000 mürsku.
Toropetsi laskemoonaladu enne ja pärast Ukraina droonirünnakut. Eesti luureohvitseri Ants Kiviselja sõnul hävitas rünnak umbes 30 000 tonni laskemoona ehk ligi 750 000 mürsku. Foto: MAXAR TECHNOLOGIES

Värsked satelliidipildid, mida jagati The War Zone'iga, näitavad, kui rängalt said hiljutiste Ukraina droonirünnakute käigus kahjustada kolm Venemaal asuvat laskemoonaladu. Ametivõimude sõnul hävitati nende löökide tagajärjel Moskvast lääne pool asuvates Toropetsi ja Oktjabrski rajatistes ning Lõuna-Venemaal asuvas Tihhoretskis kümneid tuhandeid tonne laskemoona, sealhulgas Põhja-Korea ballistilisi rakette.

Ukraina ametnikud avaldasid, et Tihhoretskit ja Oktjabrskit rünnati 21. septembril, Toropetsi aga 18. septembril.

Tihhoretsk asub Krasnodari piirkonnas, rindeliinist umbes 350 kilomeetrit eemal. USA esindus ÜROs kinnitas, et see oli üks Põhja-Korea poolt Venemaale tarnitud ballistiliste rakettide ladustamispaiku.

Tihhoretski rajatis ja selle kahjustused

Strateegiliste ja Rahvusvaheliste Uuringute Keskus (CSIS) märkis, et Tihhoretski laskemoonaladu on viimastel kuudel olnud intensiivse tegevuse all. Varem oli rajatis, mida sageli nimetatakse ka 719. suurtükiväe laskemoona baasiks, keskendunud peamiselt suurtükiväesüsteemide ja laskemoona ladustamisele ja hooldusele. Rajatis on 2,6 ruutkilomeetrit suur ja ühendatud raudteesõlmega.

Tihhoretski laskemoonaladu 14. septembril.
Tihhoretski laskemoonaladu 14. septembril. Foto: MAXAR TECHNOLOGIES
Tihhoretski laskemoona laokompleks pärast Ukraina droonirünnakut 22. septembril.
Tihhoretski laskemoona laokompleks pärast Ukraina droonirünnakut 22. septembril. Foto: MAXAR TECHNOLOGIES

Satelliidipildid, mis on tehtud 14. septembril ja mida pakkus Maxar Technologies, näitavad Tihhoretski ladude seisukorda enne rünnakut. Järgmised pildid, mis on tehtud päev pärast rünnakut, 22. septembril, paljastavad ulatuslikud kahjustused – kümned laod on hävinud või tõsiselt kahjustatud ning kogu rajatis on kaetud põlengujälgedega. Ukraina relvajõudude kindralstaap teatas, et rajatises hoiti enam kui 2000 tonni laskemoona, sealhulgas Põhja-Korea rakette. Lisaks sai operatsiooni käigus tabamuse Podleti radarijaam.

Oktjabrski ja Toropetsi rünnakud

Ukraina riiklik julgeolekuteenistus (SBU) ründas ka Oktjabrski laskemoonalao kompleksi, mis asub umbes 480 kilomeetri kaugusel Ukraina piirist ja seal paikneb 23. suurtükiväearsenal. CNNi teatel kasutatakse seda rajatist Iskanderi ja Totška-U taktikaliste raketisüsteemide ladustamiseks.

Oktjabrski laskemoonaladu 18. septembril.
Oktjabrski laskemoonaladu 18. septembril. Foto: Maxar Technologies.
Oktjabrski laskemoonaladu pärast 18. septembrit.
Oktjabrski laskemoonaladu pärast 18. septembrit. Foto: Maxar Technologies.

Toropets, mis asub Moskva lääneosas ja 370 kilomeetri kaugusel Ukrainast, sai samuti Ukraina droonirünnaku sihtmärgiks. Eesti luureohvitseri Ants Kiviselja sõnul hävitas rünnak umbes 30 000 tonni laskemoona ehk umbes 750 000 mürsku.

Toropetsi laskemoonaladu enne droonirünnakut.
Toropetsi laskemoonaladu enne droonirünnakut. Foto: Maxar Technologies.
Toropets pärast 18. septembrit. Rünnakus hävines ligi 30 000 tonni laskemoona.
Toropets pärast 18. septembrit. Rünnakus hävines ligi 30 000 tonni laskemoona. Foto: Maxar Technologies.

Mõju Vene sõjalisele võimekusele

Need rünnakud tabasid mõningaid Venemaa suurimaid laskemoonalaosid, mille hävitamine võib märkimisväärselt mõjutada Venemaa võimekust jätkata oma «erioperatsiooni». Rünnakud toimusid ka vahetult enne Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi visiiti USAsse, kus ta plaanis esitada oma võidukava president Joe Bidenile ja teistele USA juhtidele.

Zelenskõi plaan hõlmab ka üleskutset eemaldada piirangud relvade kasutamisele sügaval Venemaa territooriumil. Kui seda ei tehta, peab Ukraina jätkama oma kodumaise relvastuse kasutamist selliste sihtmärkide tabamiseks nagu nimetatud laod.

Allikas: TheWarZone

Tagasi üles