Kas harrastusastronoomi fotole võis jääda USA salajane sõjaline tehiskaaslane?

Copy
Pildil olev satelliit on tehisaru loodud ja kujutab illustreerivalt võimalikku tehiskaaslast, mis ümber Maa luurab. Amatöörastronoom sai aga USA salaseadmest esimest korda pildi, mis lubab avalikkusel oletada, millised need luurevahendid tegelikult välja näevad.
Pildil olev satelliit on tehisaru loodud ja kujutab illustreerivalt võimalikku tehiskaaslast, mis ümber Maa luurab. Amatöörastronoom sai aga USA salaseadmest esimest korda pildi, mis lubab avalikkusel oletada, millised need luurevahendid tegelikult välja näevad. Foto: Pixabay

Hobiastronoom Felix Schöfbänker on avaldanud pildid väidetavalt salastatud USA kosmosesatelliitidest, kasutades oma kodus ehitatud teleskoopi, mis on optimeeritud just satelliitide jälgimiseks ja pildistamiseks.

Tema tähelepanekud pakuvad laiemale avalikkusele esimest korda teavet nende tehiskaaslaste suuruse, kuju ja positsiooni kohta, millest varem vaid spekuleeriti. Samas on ilmselt suurriikide luureagentuuridel nende kohta hoopis rohkem infot ja selgemad pildid.

Uus põlvkond NRO luuresatelliite

Viimastel kuudel on Schöfbänker oma 14-tollise Dobsoni teleskoobiga pildistanud mitmeid salajasi luuresatelliite, mida juhib USA Riiklik Luureamet (National Reconnaissance Office ehk NRO). See on organisatsioon, mis vastutab USA valitsuse spioonisatelliitide projekteerimise, käivitamise ja opereerimise eest.

Tema tähelepanu all on uus põlvkond USA luuresatelliite, mis on varustatud nii optiliste kui radaripildistamise süsteemidega.

Üks põnevamatest satelliitidest, mida ta on pildistanud, kuulub Boeingi ehitatud FIA-Radari (Topaz) seeriasse. Need tehiskaaslased suudavad ööpäev ringi edastada kõrglahutusega pilte Maa olulistest kohtadest. Schöfbänkeri sõnul on nende aparaatide varustus muljet avaldav: umbes 12-meetrine paraboolne võrkantenn ning kaks kümnemeetrist päikesepaneeli. Ta mainib ka helendavat objekti paneelide vahel, mida peab võimalikuks üles- ja allalaadimise seadme antenniks, kuigi täpsem funktsioon jääb ebaselgeks.

Astronoom on jälginud neid satelliite 28 korral, märgates, et antenn suudab suunda muuta vastavalt orbiidile. Enamikul juhtudel oli antenn suunatud paremale, kuid kuuel juhul ka vasakule. Tema järelduste põhjal võiksid need satelliidid kuuluda USA kaitseministeeriumi salajasele agentuurile, mille ülesanne on rahvusvaheliste terroristide, narkokaubitsejate ja kuritegelike rühmituste jälgimine, kirjutab Daily Mail.

Neli põlvkonda KH-11 Kenneni satelliite

Lisaks FIA-Radari satelliitidele on Schöfbänker jälginud ka USA elektroonilisi optilisi satelliite KH-11 Kennen, mis on tööle rakendatud alates 1976. aastast. Need on disainilt sarnased Hubble’i kosmoseteleskoobiga, kuid seadmete põhieesmärk on siiski vaadelda Maad, mitte kosmost.

Praegu on orbiidil neli sellist satelliiti, mis esindavad kolme erinevat tehnoloogiapõlvkonda.

Schöfbänker on suutnud tuvastada, et vanim, kolmanda põlvkonna KH-11 satelliit USA 186 lasti orbiidile 2005. aastal, neljanda põlvkonna satelliidid USA 224 ja USA 245 järgnesid 2011. ja 2013. aastal ning uusim, viienda põlvkonna USA 314 jõudis orbiidile 2021. aastal. Tema arvutuste põhjal on need umbes 11 meetrit pikad ning satelliitide peegli suurus varieerub põlvkondade kaupa.

Kui Space.com küsis temalt, kas on oht, et selliste piltide avaldamine võiks paljastada salastatud tehnoloogiaid, arvas Schöfbänker, et suuremad riigid, nagu USA, ei pea amatöörastronoome ohuks. Riikidel on oma observatooriumid, mis on võimelised koguma ja töötlema satelliitide pilte oluliselt parema kvaliteediga, kui tema seda kodus teha suudab.

Augustis pildistas sama harrastusastronoom ka üle Austria lennanud ülisalajast Hiina lennuvahendit.

Avatud teadushuvilistele ja riikidele

Schöfbänkeri tähelepanekud ja avaldatud pildid pakuvad uusi vaatenurki satelliitide struktuuridele, mis seni on olnud suures osas spekulatsioonide ja salastatuse all. Hoolimata nende tehiskaaslaste varjatud iseloomust, ei muretse amatööraastronoom selle pärast, et tema töö võiks ohustada USA riiklikku julgeolekut.

Kuid teadushuvilised ja ka väiksemad riigid, kellel pole nii head kosmosevõimekust, võivad kasu saada tema piltide analüüsist, kuna need pakuvad ainulaadset sissevaadet kosmoseaparaatide salapärasesse varjatud maailma.

Tagasi üles