Kuidas Hezbollah' liikmete piiparid plahvatama pandi (18)

Copy
Sotsiaalmeedias jagatud fotod Liibanonist näitavad kahjustatud Gold Apollo piipareid. Vähemalt üks piltidel olev piipar oli Gold Apollo AR924 mudel.
Sotsiaalmeedias jagatud fotod Liibanonist näitavad kahjustatud Gold Apollo piipareid. Vähemalt üks piltidel olev piipar oli Gold Apollo AR924 mudel. Foto: x

Liibanonis said tuhanded inimesed vigastada, kui rühmituse Hezbollah kasutatud piiparid plahvatasid üle kogu riigi teisipäeval peaaegu samal ajal. Vähemalt 12 inimest hukkus ja umbes 2800 sai vigastada, paljud neist raskelt. The New York Times teatas, et kõige tõenäolisemalt peitis Iisrael piiparitesse lõhkeained.

Plahvatused algasid teisipäeval umbes kell 15.45 kohaliku aja järgi Liibanoni pealinnas Beirutis ja mitmes teises riigi piirkonnas. Tunnistajad nägid, kuidas inimeste taskutest hakkas suitsu tulema, millele järgnesid väikesed plahvatused, mis meenutasid ilutulestikku ja laske.

Ühes turvakaamera videos on näha, kuidas mehe kotis plahvatas piipar, kui ta seisis poe leti ääres. Plahvatused jätkusid umbes tund aega, teatas Reuters. Peagi hakkasid inimesed massiliselt haiglatesse saabuma.

Kuidas piiparid plahvatasid?

Asjatundjad on rünnaku ulatusest šokeeritud, kuna Hezbollah peab oma turvameetmeid kõrgeks. Oletatakse, et piiparite patareide ülekuumenemine võis olla plahvatuste põhjus, kuid paljud eksperdid peavad seda ebatõenäoliseks. Pigem peetakse tõenäoliseks, et tegu oli tarneahelas tehtud modifikatsioonidega, kus piipareid võidi tootmise või transpordi ajal rikkuda.

Briti armee endine lõhkeainete ekspert, kes soovis anonüümseks jääda, ütles BBC-le, et seadmetesse võidi paigaldada 10–20 grammi sõjaväelist lõhkeainet, mis käivitati alfanumbrilise tekstisõnumi kaudu.

The New York Times teatas, et kõige tõenäolisemalt peitis Iisrael piiparitesse lõhkeained, mis telliti Taiwani tootjalt Gold Apollo ja saadeti Hezbollahile. Väidetavalt oli seadmetesse paigaldatud lüliti, mis võimaldas neid kaugjuhtimise teel plahvatama panna.

Sotsiaalmeedias jagatud fotod Liibanonist näitavad kahjustatud Gold Apollo piipareid. CNN ei suutnud sotsiaalmeedia piltide asukohta kinnitada, kuid on tõestanud, et need avaldati teisipäeval, samal päeval, kui plahvatused toimusid. Vähemalt üks piltidel olev piipar oli Gold Apollo AR924 mudel.

Piipar Gold Apollo AR924 mudel.
Piipar Gold Apollo AR924 mudel. Foto: X/@clashreport

Gold Apollo asutaja Hsu Ching-Kuang ütles kolmapäeva hommikul ajakirjanikele, et tema firma sõlmis lepingu nimetu Euroopa levitajaga, kes soovis kasutada Gold Apollo kaubamärki. Hsu sõnul alustas edasimüüja koostööd Gold Apolloga umbes kolm aastat tagasi.

Esialgu importis Euroopa ettevõte ainult Gold Apollo muid piiparite ja kommunikatsioonitooteid. Hiljem soovis ettevõte valmistada omaenda piipareid ja küsis luba kasutada Taiwani ettevõtte kaubamärki. Hsu märkis, et ettevõtte ja levitaja vahel oli vähemalt üks anomaalia, kus rahaülekanne võttis ebatavaliselt kaua aega.

Endine USA riikliku julgeoleku agentuuri (NSA) luureanalüütik David Kennedy ütles CNN-ile, et videotes nähtud plahvatused tunduvad olevat liiga suured, et neid saaks seletada kaugjuhtimise teel tehtud häkkimisega, mis ülekoormaks piiparid ja põhjustaks liitiumaku plahvatuse.

Kennedy sõnul olid operatsiooni elluviimisel võtmetähtsusega Hezbollahi operatiivtöötajad. «See on üks kõige ulatuslikumaid ja koordineeritumaid rünnakuid, mida ma näinud olen. Selle teostamiseks vajalik keerukus on hämmastav,» ütles ta. «See nõudis paljusid luurekomponente ja nende täitmist. Peamine meetod selle saavutamiseks oleks olnud inimluure (HUMINT) koos tarneahela sekkumisega, et piipareid ohtlikuks muuta.»

Plahvatuste suurus ja tugevus näitavad, et tegemist polnud pelgalt aku plahvatamisega. Sõltumatud küberjulgeolekueksperdid, kes on analüüsinud Liibanonis toimunud plahvatuste kaadreid, on jõudnud järeldusele, et plahvatuste jõud ja kiirus viitavad kindlale lõhkeainele. Tarkvarafirma WithSecure teadusuuringute spetsialist ja Europoli küberkuritegevuse nõustaja Mikko Hypponeni hinnangul olid need piiparid tõenäoliselt kuidagi modifitseeritud, et selliseid plahvatusi tekitada.

CNNi õiguskaitseekspert ja pensionil FBI agent Steve Moore ütles, et Liibanonis toimunud plahvatavate piiparite rünnak viitab suurele luurelekkele, mis on tõsiselt kahjustanud Hezbollah kommunikatsiooni.

Moore ütles CNNile, et see operatsioon oli väga suur ettevõtmine, mis oli äärmiselt salajane. Ta rõhutas, et rünnaku keerukus tuleneb sellest, et seda tuli teha ilma, et piiparifirma oleks teadlik. Selleks oli vaja saada piisavalt luureandmeid, et teada saada, millal Hezbollah ostab sadu või tuhandeid piipareid, ning suuta need sihtida. See näitab Hezbollah operatsioonide suurt luurelekke ulatust.

Lisaks kommunikatsioonihäiretele on rünnak vähendanud moraali ja tekitanud hirmu Liibanoni inimestes, kes nüüd kahtlevad oma seadmete turvalisuses ja küsivad, kas nad on oma kodudes kaitstud.

Mõnede tunnistajate sõnul saabus vahetult enne plahvatust piiparile sõnum.

Pole selge, kas kõik plahvatanud piipareid kandnud inimesed olid Hezbollah võitlejad, kuna rühmitus toetab ka haiglaid, koole ja teisi heategevusorganisatsioone. Mõned piiparid võisid sattuda ka tavainimeste kätte.

CNN on teada saanud, et rünnak oli Iisraeli luureteenistuse Mossadi ja Iisraeli sõjaväe ühine operatsioon, kuigi Iisrael ei ole ametlikult juhtunu kohta kommenteerinud.

Ekspert Amal Saad kirjutas, et rünnak oli Hezbollah jaoks «suur löök». Ta rõhutas, et rühmitus kasutas 2006. aasta Liibanoni sõja ajal oma primitiivset telekommunikatsioonivõrku, mis tugines piiparitele ja kiudoptilisele «sisevõrgule». Nüüd suutis Iisrael selle eelise ühe hoobiga hävitada, muutes piiparid surmavateks relvadeks.

Tagasi üles