3200 aasta vanusest Egiptuse kasarmust leiti mõõk, millele oli kirjutatud Ramses II nimi

Copy
Kasarmust leiti väljakaevamiste käigus pronksist mõõk, millele oli graveeritud vaarao Ramses II nimi.
Kasarmust leiti väljakaevamiste käigus pronksist mõõk, millele oli graveeritud vaarao Ramses II nimi. Foto: Egiptuse Turismi- ja Muinsusministeerium

Egiptuses avastasid arheoloogid 3200 aasta vanuse sõjaväekasarmu jäänused, mis sisaldavad esemeid, sealhulgas mõõka, millele on graveeritud vaarao Ramses II nimi.

Kasarmu kompleks sisaldab laohooneid, kus hoiti teravilja ja kus olid silindrikujulised saviahjud toidu valmistamiseks. Samuti leiti potikilde, mille küljest leiti loomade, sealhulgas kalade luid. Kohapealt on välja kaevatud mitu lehmade matmispaika, selgitas väljakaevamisi juhtinud Egiptuse turismi- ja muinsusministeeriumi arheoloog Ahmed El Kharadly.

Kasarmukompleks sisaldab laohooneid, kus hoiti teravilja ja kus olid silindrikujulised saviahjud toidu valmistamiseks.
Kasarmukompleks sisaldab laohooneid, kus hoiti teravilja ja kus olid silindrikujulised saviahjud toidu valmistamiseks. Foto: Egiptuse turismi- ja muinsusministeerium

Muistses Egiptuses sümboliseerisid lehmad jõudu, küllust ja jõukust ning neid austati kui taevalikke jumalusi, märkis Egiptuse turismi- ja muinsusministeerium oma avalduses. El Kharadly usub siiski, et antud juhul kasutati lehmi tõenäoliselt toiduks. Ta märkis, et lehmade luid leiti silohoone lähedal, mis viitab sellele, et loomad tükeldati, kuivatati ja säilitati hilisemaks kasutamiseks.

Lisaks leidsid arheoloogid mitmesuguste relvade jäänuseid, sealhulgas pronksist mõõga, millele oli graveeritud vaarao Ramses II nimi. El Kharadly sõnul leiti mõõk kasarmus väikesest ruumist, vaenlase võimaliku sissetungi ala lähedalt, mis viitab sellele, et mõõk oli mõeldud võitluses kasutamiseks, mitte lihtsalt näitamiseks.

Samuti leiti esemeid, mis heidavad valgust kindluse elanike igapäevaelule ja nende usulistele ning sõjalistele vaadetele.

Esemed, mis väljakaevamiste käigus Tell Al-Abqaini kasarmust leiti.
Esemed, mis väljakaevamiste käigus Tell Al-Abqaini kasarmust leiti. Foto: Egiptuse turismi- ja muinsusministeerium
Foto: Egiptuse turismi- ja muinsusministeerium

Avastati ka kaks lubjakivist tahvlit, millest üks sisaldab hieroglüüfilist teksti Ramses II kohta ja teine mainib ametnikku nimega «Bai», teatas ministeerium.

Kasarmud paiknesid muistsete egiptlaste sõjatee ääres Loode-Niiluse deltas. Asukoht võimaldas vägedel vastamisi seista vaenlasega, kes sisenes Niiluse deltasse lääne kõrbest või Vahemerelt.

Allikas: livescience.com

Märksõnad

Tagasi üles