Tööd alustab Kanepiuuringute instituut – loe, mida nad tegema hakkavad

Copy
Narkootilised kanepitooted on USAs laias kasutuses kuid nende kvaliteedi hindamine on tarbijakaitsel veel lahendamata. Fotol hingab
Elise McRoberts välja kanepiauru pilve. Foto on tehtud Oaklandis, Californias 20. aprillil 2018. aastal. Sama aasta 1. jaanuaril algas Californias rekreatiivse marihuaana müük.
Narkootilised kanepitooted on USAs laias kasutuses kuid nende kvaliteedi hindamine on tarbijakaitsel veel lahendamata. Fotol hingab Elise McRoberts välja kanepiauru pilve. Foto on tehtud Oaklandis, Californias 20. aprillil 2018. aastal. Sama aasta 1. jaanuaril algas Californias rekreatiivse marihuaana müük. Foto: ELIJAH NOUVELAGE

Peaaegu poolteist aastat pärast loomist alustab oma tegevust Chicagos asuv Kanepiuuringute instituut, eesmärgiga uurida, kuidas marihuaana võib inimesi aidata või kahjustada. Instituudi juhid loodavad avastada kanepi uusi meditsiinilisi kasutusviise, sealhulgas vähi ravis, samuti tegeleda potentsiaalselt kahjulike mõjudega.

Instituut kasutab oma uurimistööks USA Illinoisi meditsiinikeskuse uut laborit, mis varem tegeles COVID-19 testimisega ja taaskasutab DNA sekveneerimise seadmeid. Kuigi uue peahoone ehitus on viibinud ja eeldatakse selle valmimist alles 2027. aastaks, jätkab instituut tööd teiste vahendite abil. Instituudi juht Reggie Gaudino kasutab töö alustamiseks kolmeaastast 7 miljoni dollari suurust toetust, mille andis Illinois' osariigi inimteenuste osakond.

Gaudino sõnul on väga tõenäoline, et kanepil on võime olla abiks paljude haiguste ravimisel, kuid samas tuleb tegeleda ka võimalike kahjulike mõjudega. Teaduslik uurimistöö on vajalik, et nendele küsimustele vastata ja viia arutelu teaduslikule alusele. Gaudino on koostööpartnerite leidmiseks võtnud ühendust ka Põhja-Illinoisi ülikooliga (Northern Illinois University), et uurida, kuidas kanep võiks vähendada vähi arengut.

Gaudino, kellel on doktorikraad molekulaarbioloogias ja biokeemias, töötas varem patenditeadlase ja kanepitestimise firma Steep Hill Inc. presidendina ning kanepiettevõtte Front Range Biosciences teadusjuhina. Tema juhitud uuringud on aidanud patsientidel, kellel on agressiivsed vähivormid, saavutada kanepitoodete kasutamise abil haiguse taandumine.

Instituudi teaduslik suund hõlmab ka humala latentse viroidi (hop latent viroid) uurimist, mis ohustab kanepisaake. Tegemist on väga leviva ja nakkava RNA ahelalise kestata viirusega, mille ellujäämiseks ja paljunemiseks on vaja peremeest. Lisaks plaanitakse luua osariigi referentslabor, et kontrollida eraettevõtete laboritestide täpsust, kuna uuringud on leidnud, et laborite aruannetes ja tegelikes kanepi tugevuse ja saasteainete, sealhulgas hallituse tasemetes on vastuolusid.

Kanepiuuringute instituut loodi koostöös Illinoisi osariigi, linna ja USA uimastite järelevalveametiga (Drug Enforcement Agency ehk DEA), ning kuigi instituut ei võta raha kanepiettevõtetelt, taotletakse toetusi osariigi ja föderaaltasandilt ning teadusorganisatsioonidelt, sealhulgas riiklikult terviseinstituudilt.

Instituut loodab saada DEA-lt loa kasutada teadusuuringuteks osariigis toodetud kanepit, mis kiirendaks oluliselt uuringuprotsessi, eriti arvestades võimalikke muudatusi marihuaana regulatsioonides, mis vähendaksid selle uurimise piiranguid.

Teised teadlased, näiteks Scottsdale'i uuringute instituudi asutaja ja juhtivteadur Dr. Sue Sisley, tunnustavad Illinoisi olulist investeeringut, kuid hoiatavad, et rahastamine on alles esimene samm. Inimkatseteks vajalike lubade saamine võib võtta aastaid, eriti toidu- ja ravimiameti (Food and Drug Administration ehk FDA) ja DEA aeglase töö tõttu.

Sisley rõhutab, et laboriuuringud on alles algus ning inimkatsete teostamine on hädavajalik, et vastata avalikkuse küsimustele kanepi kasutamise kohta.

Allikas: Medicalxpress

Tagasi üles