Pane tähele! See viirus võib mehed viljatuks teha

Copy
HPV viirus võib immuunsüsteemi mõjutades mehed viljatuiks muuta
HPV viirus võib immuunsüsteemi mõjutades mehed viljatuiks muuta Foto: mcrmfertility.com

Argentiina teadlaste uuringud viitavad, et inimese papilloomiviirus (HPV), mis on tuntud emakakaelavähi tekitajana, võib oluliselt mõjutada ka meeste viljakust, suurendades sperma suremust ja kahjustades DNA-d.

Argentiina teadlaste uuring toob välja, et kõrge riskiga HPV tüved on seotud suurema protsendi surnud spermaga. Seemnevedeliku analüüs näitas, et kõrge riskiga HPV-tüvedega meestel oli valgevereliblede arv väiksem ja reaktsioonivõimelise  hapniku  tase kõrgem, mis võivad kahjustada spermat ja muuta selle DNA-d. Madala riskiga HPV-ga nakatunud meeste proovides selliseid muutusi ei täheldatud.

Uuring tugines küll vaid 205 täiskasvanud mehe spermaproovidele, kuid tulemused toetavad varasemaid uuringuid, mis on seostanud HPV-d madalama spermatosoidide arvu ja liikuvusega, viidates viiruse peidetud mõjule meeste viljakusele.

Argentiina Córdoba riikliku ülikooli mikrobioloog Virginia Rivero selgitab, et meeste suguelundite HPV-infektsioon on väga levinud ning selle mõju sperma kvaliteedile ja põletikule sõltub viiruse genotüübist. Kõrge riskiga HPV tüvedel näib olevat tugevam negatiivne mõju meeste viljakusele ja immuunsüsteemile, raskendades nakkuse ravimist. HPV võib põhjustada vähki ka peenises, pärakus, suus ja kurgus.

Ajalooliselt on seda nakkust käsitletud kui naiste terviseprobleemi, mis on mõnede teadlaste hinnangul rahvatervise seisukohalt ohtlik.

Kui HPV-vaktsiin 2006. aastal esmakordselt kättesaadavaks muutus, kiideti see Ameerika Ühendriikides heaks vaid noortele naistele. Alles kolm aastat hiljem kiitis USA toidu- ja ravimiamet (FDA) selle heaks ka noortele meestele ning veel kaks aastat hiljem nõustus selle otsusega ka haiguste tõrje ja ennetamise keskuse immuniseerimise komitee.

Alates 2022. aastast soovitab Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) lisada HPV-vaktsiini riiklikusse laste immuniseerimiskavasse nii poistele kui tüdrukutele. Siiski on tüdrukud vanuses 9–14 vaktsineerimise esmane sihtgrupp, poisid aga vaid teisejärguline sihtrühm seal, kus see on võimalik ja taskukohane.

Ainult umbes kolmandikus 107st riigist, kus on olemas HPV vaktsineerimisprogrammid, on kaasatud ka poisid. 2019. aastal oli ülemaailmselt umbes neli protsenti poistest saanud vaktsiini täiskomplekti, võrreldes viieteistkümne protsendiga tüdrukutest.

Ameerika Ühendriikides oli poiste HPV vaktsineerimise määr 2022. aastal pisut madalam kui tüdrukutel – 61 protsenti poistel ja 65 protsenti tüdrukutel.

Austraalias, kus on maailma kõige edukam HPV-vaktsineerimisprogramm, oli 2023. aastal vaktsineerimise määr 85,9 protsenti naiste ja 83,4 protsenti meeste seas.

Duke'i Ülikooli teadlane Nosayaba Osazuwa-Peters, kes juhtis hiljutist uuringut HPV vaktsiini kasutamise ebavõrdsusest, selgitab, et paljud mehed keelduvad vaktsiinist, arvates, et see on mõeldud ainult tüdrukutele.

Uued uuringud toovad välja olulise põhjuse, miks mehed peaksid siiski vaktsiini kaaluma.

Argentiina uuring analüüsis 205 täiskasvanud mehe spermat, kes ei olnud HPV vastu vaktsineeritud, kuid kes külastasid uroloogia ja meeste reproduktiivtervise kliinikut. Nende spermat testiti HPV ja teiste sugulisel teel levivate nakkuste suhtes. Ligi 20 protsenti meestest testiti HPV suhtes positiivselt ning 20-l mehel olid kõrge riskiga tüved.

Võrreldes 43 mehega, kellel HPV nakkust ei olnud, esines kõrge riskiga HPV-d kandvatel meestel spermaga mõningaid murettekitavaid muutusi, mida WHO soovitatud analüüsimeetodid ei tuvastanud.

Tundlikum test näitas, et kõrge riskiga HPV-ga meestel oli suurenenud sperma suremus (sperm death), võimalik, et oksüdatiivse stressi ja nõrgenenud immuunvastuse tõttu.

Uuring toob esile olulisi küsimusi selle kohta, kuidas kõrge riskiga HPV mõjutab sperma DNA kvaliteeti ning millised on tagajärjed reproduktiivtervisele ja järglaste tervisele, selgitab Rivero.

Kuigi emakakaelavähi juhtumid on HPV vaktsiini tõttu märkimisväärselt vähenenud – Ühendkuningriigis peaaegu 90 protsenti, on HPV-ga seotud kurguvähi ja peenisevähi juhtumid kasvamas.

2021. aastal väitsid kaks Uppsala Ülikooli rahvatervise teadlast, et kõigi vaktsineerimine HPV vastu, olenemata soost, on ainus viis selle ohtliku nakkuse ja selle pikaajaliste tervisemõjude likvideerimiseks.

Kui HPV jääb peamiselt naiste probleemiks, võib see viirus kahjustada nii meeste kui naiste viljakust.

Uuring avaldati ajakirjas Frontiers in Cellular and Infection Microbiology

Allikas: Science Alert

Tagasi üles