Venemaalt enam uraani ei saa – USA tuumajaamade kütteks lammutatakse tuumapomme

Copy
Aastatel 1993-2013 demonteeriti programmi «Megatonnid megavattideks» raames ühtekokku 20 tuhat nõukogude päritolu tuumalõhkepead ja need muudeti reaktorikütuseks. Täna peab hakkama USA oma tuumajaamade kütusevarusid valmistama tuumarelvadest.
Aastatel 1993-2013 demonteeriti programmi «Megatonnid megavattideks» raames ühtekokku 20 tuhat nõukogude päritolu tuumalõhkepead ja need muudeti reaktorikütuseks. Täna peab hakkama USA oma tuumajaamade kütusevarusid valmistama tuumarelvadest. Foto: Centrus

Väikesed moodultuumareaktorid (small modular nuclear reactors ehk SMR-d) tõotavad pakkuda odavamat ja paindlikumat alternatiivi traditsioonilistele tuumaelektrijaamadele, pakkudes kohapeal väikese heitkogusega elektrienergiat. Kuid pärast seda, kui USA president Joe Biden allkirjastas käesoleval aastal keelu Venemaal rikastatud uraani impordile, on tuumateadlased ja energiaettevõtted pidanud kasutama ootamatuid ja ebaharilikke allikaid.

Näiteks CNNi andmetel kasutavad teadlased ja energiaettevõtted nüüd tuumalõhkepeadest pärinevat relvakõlbulikku uraani, et toita järgmise põlvkonna SMR-e. Taas on käima tõmmatud juba varemgi harrastatud tegevus, kus relvad muudeti energiaks. Omal ajal kandis see plaan nime: «Megatonnidest megavattideks» ja selle raames töödeldi omaaegseid nõukogude tuumarelvi ümber tuumakütuseks. Tänaseks on see programm lõppenud.

Võitlus võimu pärast

Lõhkepeadest saadud uraan pole ainus allikas, mida teadlased kasutavad. Mõned ettevõtted on loonud uue tarneahela kohapeal rikastatud uraani jaoks, mis on mõeldud spetsiaalselt reaktorite tarvis. See toob kaasa märkimisväärseid investeeringuid. CNNi andmetel investeerib USA valitsus sel aastal üle kahe miljardi dollari uraani rikastamisse.

Sellest hoolimata tunnevad väiksemad ettevõtted, nagu TerraPower (Bill Gatesi toetuse) ja Oklo (mida rahastab OpenAI tegevjuht Sam Altman), kasvavat survet muuta SMR-i kontseptsioon reaalsuseks. Kuna USA on end Venemaa rikastatud uraanist ära lõiganud, muutub olukord ettevõtete jaoks üha pingelisemaks.

Oleme jõudmas punkti, kus vajame valitsuselt kiireloomulisemat tegutsemist, kommenteeris TerraPoweri välissuhete direktor Jeff Navin CNNile. Riiklik huvi on tohutu, kuid pole arusaadav, miks see kiireloomulisus pole veel jõudnud energeetikaministeeriumini, et see materjal kätte saada.»

Praegusel hetkel moodustab tuumaenergia umbes viiendiku USA elektritootmisest. SMR-id on võitnud ametnike tähelepanu tänu nende sõltuvusele kõrge uraaniprooviga aga madala rikastusastmega uraanist (high assay low-enriched uranium ehk HALEU), mida saab vanadest relvavarudest.

Alternatiivse lahendusena loodab USA energeetikaministeerium elavdada kodumaist uraani rikastamise tööstust, mis võib aga võtta aastaid. Õnneks annab olemasolev tuumaarsenal riigile selge eelise.

Nende valduses on rohkem kui piisavalt suure rikastusastmega uraani, et toota palju, palju tonne HALEU-d, rõhutas Navin CNNile.

Samas on osutatud ka sellele, et HALEU kütused on lihtsal moel tuumarelvadeks muudetavad ning sellise kütuse lisandumine nõuab suuremat tuumamaterjalide järelevalvet üle kogu maailma.
 

Allikas: Futurism / CNN

Tagasi üles