Uskumatu: plasma tantsibki Egiptuse püramiidide tippudes

Copy
Khufu püramiidi kohal Egiptuses pole sel pildil küll plasmapall, vaid lihtsalt täiskuu. Miks aga tekivad hiiglaslikud kuni sajakilomeetrised elektronidevaesed mullid ionosfääris, pole seni teada. Täpsed sõjaväe radarid aga suudavad neid juba üsna hästi tuvastada.
Khufu püramiidi kohal Egiptuses pole sel pildil küll plasmapall, vaid lihtsalt täiskuu. Miks aga tekivad hiiglaslikud kuni sajakilomeetrised elektronidevaesed mullid ionosfääris, pole seni teada. Täpsed sõjaväe radarid aga suudavad neid juba üsna hästi tuvastada. Foto: Xinhua/ABACA/Scanpix

Hiina kaugradar LARID (Low-latitude long-range ionospheric radar) tuvastas Egiptuse iidsete püramiidide kohal kummalised atmosfäärinähtused, aga etteruttavalt võib öelda, et tegemist pole tulnukatega. Hiina geoloogia ja geofüüsika instituudi teatel avastas LARID plasmapallid Midway saarte ja Egiptuse suurte püramiidide kohal ühel ajal.

Tegemist pole tulnukate tegevusega, vaid niinimetatud ekvatoriaalse plasmamullide (equatorial plasma bubbles ehk EPB) avastamisega, mis võivad esineda Maa ionosfääris.

Müstilised plasmapallid – miks just püramiidide kohal?

See tehnoloogia täiendab ühtlasi NASA kosmoseagentuuri kogutud andmeid missioonilt Global-scale Observations of the Limb and Disk (GOLD), mis samuti uurib sedasama huvitavat atmosfäärinähtust.

Esimest korda avastas Hiina võimas madala laiuskraadi kaugradar LARID, mis asub Hainani saarel, plasmapallid Midway saarte ja ootamatult ka Egiptuse iidsete püramiidide kohal, kirjutab South China Morning Post. Miks just seal, sellele pole veel seletust.

Need tuntud kosmoseilma anomaaliad tekivad ionosfääris, kus Päikese ultraviolettkiirgus lööb aatomitest elektronid lahti, moodustades hõreda ioonide kihi, mis ulatub 80 kuni 640 kilomeetri kõrguseni maapinnast.

Mõnikord aga tekivad ionosfääris ebaühtlase tiheduse häired, mis põhjustavad ioonide vähesust ning see võib tõsiselt mõjutada raadio- ja satelliidipõhiseid sidekanaleid, kirjutab Popular Mechanics.

Kummalised kujutised Maa ionosfääris

Hiina teaduste akadeemia allüksus, geoloogia ja geofüüsika instituut, teatas 27. augustil, et LARID tuvastas need plasmamullid või -pallid juba 2023. aasta novembri alguses toimunud päikesetormi ajal. LARID suudab tuvastada neid mullikesi kuni 9600 kilomeetri kauguselt, hõlmates piirkonda Hawaiist idas kuni Liibüani läänes. Radar saadab kõrge võimsusega elektromagnetilisi laineid ionosfääri, mis peegelduvad tagasi, kui kohtavad plasmapalli, mis võib kasvada sadade kilomeetrite suuruseks. Vastuvõtuantennide komplekt registreerib selle tagasipeegeldumise.

Augusti päikesevarjutus tekitas ülehelikiirusel atmosfäärilaineid

See on hoopis teistsugune meetod taoliste anomaaliate jälgimiseks kui NASA kasutatav tehnoloogia. NASA tugineb missioonile GOLD, mis kasutab kommertssatelliidi külge kinnitatud lisaseadet, et jälgida potentsiaalseid EPBsid üle kogu Maa.

Kuigi GOLD tuvastas sageli plasmapalle intensiivsete häiringute, nagu päikesetormide ja vulkaanipursete ajal, siis leiti neid ka suhteliselt «vaikse» atmosfääriga, mis näitab, et nende nähtuste tekkepõhjuste kohta on veel palju õppida.

Nii käib plasmapalli tuvastamine kaugradariga. Lisaks nende olemasolule on veel mõistatuseks ka see, miks nähti seda veidrat nähtust just püramiidide kohal.
Nii käib plasmapalli tuvastamine kaugradariga. Lisaks nende olemasolule on veel mõistatuseks ka see, miks nähti seda veidrat nähtust just püramiidide kohal. Foto: Hiina teaduste akadeemia / SCMP

Meie teadmised nendest plasmapallidest on endiselt puudulikud, kuna erinevad jälgimistehnikad annavad meile teada vaid teatud üksikasju nende nähtuste tekke kohta.

Hiina teadlased on maailma võimsaima omalaadse radari abil avastanud plasmapallid samal ajal nii Egiptuse püramiidide kui ka Midway saarte kohal. Need vabadest elektronidest vaesed piirkonnad võivad häirida GPS-seadmeid ja katkestada satelliitsideühenduse. Samuti võivad need mullikujulised moodustised kasvada üsna hiiglaslikeks oma läbimõõdult.

Põhiliselt siiski sõjaväe tehnoloogia

South China Morning Post tõi esile ka selle Hiina radari võimaliku sõjalise rakenduse.

Madala lahutusvõime tõttu ei ole LARID võimeline tuvastama sõjalisi sihtmärke, nagu lennukeid või sõjalaevu, kuid samas on ametlik Hiina meedia teatanud, et üle horisondi nägevad sõjalised radarid, mis kasutavad sarnast tehnoloogiat, on Hiina sõjaväes kasutusel ja tuvastanud sihtmärke, sealhulgas F-22 varghävitajaid. Üle horisondi nägevate radarite signaalide lainepikkused ulatuvad mitme meetrini, mis teeb raskeks vargtehnoloogia kasutamise lennukite pinnal, kuna radaritele nähtamatuks muutvad katted ei suuda selliseid lainepikkusi neelata.

Seega kuigi LARIDi sõjaline otstarve võib tunduda kõige kasulikum, toob see radar tõenäoliselt kaasa ka suuremaid teaduslikke läbimurdeid, kui suudab täpsemalt kaardistada neid mõistatuslikke plasmapalle, mis meie atmosfääris tekivad ja ringi uitavad.

Tagasi üles