Aastakümneid ukse lahti hoidmiseks kasutatud kivi osutus hoopis selleks ülikalliks asjaks (2)

Copy
Memmeke leidis koduküla jõest hiiglasliku merevaigutüki.
Memmeke leidis koduküla jõest hiiglasliku merevaigutüki. Foto: Buzău Muuseum

Nii nagu öeldakse, ühe inimese prügi on teise aare. Kuid kivi, mida aastakümneid ukse lahti hoidmiseks kasutati, on aare igas mõttes.

3,5 kilogrammi kaaluva kivi leidis Kagu-Rumeenias jõe põhjast üks eakas naine, kes tõi selle koju ja kasutas seda argiste toimetuste tarbeks, täpsemalt ukse lahti hoidmiseks.

El Paisi artikli järgi osutus tema leid üheks suurimaks terviklikuks merevaigu tükiks maailmas. Selle väärtus? Ligi miljon eurot.

Merevaik on miljonite aastatega tekkinud puuvaik. Aja jooksul kivistub väga viskoosne aine kõvaks, sooja tooniga materjaliks, mida laialdaselt peetakse hinnatud vääriskiviks.

Rumeenias võib merevaigutükke leida Colti küla piirkonnas Buzău jõe kaldal asuvast liivakivist, kus seda on kaevandatud alates 1920ndatest.

Eakas naine, kes leidis selle konkreetse merevaigutüki, elas Colti külas, kus see täitis nõnda tagasihoidlikku ülesannet, et seda ei märganud isegi vargad, kes kunagi memme kodu sihikule võtsid.

Pärast naise surma 1991. aastal hakkas tema pärija kahtlustama, et ukse lahtihoidmiseks kasutatud kivi võib olla enamat kui lihtsalt kivi. Kui ta avastas, millega tegemist on, müüs ta merevaigu Rumeenia riigile, kes lasi selle hindamiseks saata Poola Krakówi ajaloomuuseumisse.

Merevaigutükk kuulutati Rumeenia rahvuslikuks aardeks ja asub nüüd Buzău muuseumis.
Merevaigutükk kuulutati Rumeenia rahvuslikuks aardeks ja asub nüüd Buzău muuseumis. Foto: Buzău muuseum

Ekspertide hinnangul on merevaigutüki vanus tõenäoliselt 38 kuni 70 miljonit aastat.

Buzău muuseumi direktori Daniel Costache sõnul on leid suure tähtsusega nii teaduslikul kui ka muuseumitasandil.

Klassifitseerituna Rumeenia rahvuslikuks aardeks on see tükk olnud alates 2022. aastast piirkonnas, kust see leiti, ehk Buzău muuseumis.

See avastus sarnaneb juhtumiga Michiganist, kus üks mees kasutas ukse hoidmiseks suurt kivi, avastades hiljem, et see oli meteoriit väärtusega 100 000 dollarit.

Allikad: sciencealert.com ja El Pais

Tagasi üles