Vaata reaalajas ajaloolist kosmosekõndi (1)

Copy
Jared Isaacman väljus kapslist ja viibib avakosmoses.
Jared Isaacman väljus kapslist ja viibib avakosmoses. Foto: SpaceX

SpaceX-i Polaris Dawn missioon algas teisipäeva varahommikul, viies neli tsiviilastronauti Maa orbiidile. Vaid mõni tund hiljem tegi meeskond ajalugu, saavutades rekordkõrguse 1400 kilomeetrit, mis on kõrgem kui ükski teine mehitatud kosmoselend alates Apollo missioonidest. Täna on plaanis teha esimene tsiviilkosmosekõnd.

Kosmosekõnd peaks toimuma neljapäeval, 12. septembril Eesti aja järgi kell 12:58 (5:58 a.m. ET). Missioon püüab testida SpaceX-i uusi kosmoseülikondi EVA (Extravehicular Activity kosmoseülikondi), mis on viimase kahe ja poole aasta jooksul spetsiaalselt selleks väljatöötatud ja peab kaitsma astronaute äärmuslike kosmoseolude eest.

Kosmosekõnd kestab kokku umbes kaks tundi, mille jooksul Jared Isaacman ja Sarah Gillis viibivad väljaspool laeva ligikaudu 20 minutit.

Polaris Dawn meeskonda kuuluvad miljardär ja missiooni rahastaja Jared Isaacman, endine USA õhujõudude piloot Scott «Kidd» Poteet ning SpaceX-i insenerid Anna Menon ja Sarah Gillis. Isaacman ja Gillis on esimesed tsiviilisikud, kes astuvad tühjusesse väljaspool kosmoselaeva. Kosmoselaeva sees jäävad neile toeks Menon ja Poteet, kes samuti kannavad samu kaitseülikondi, kui laeva õhku järk-järgult välja lastakse ja uks avaneb. Seega kõik neli meeskonnaliiget puutuvad kokku kosmose vaakumiga.

Kuigi see on esimene tsiviilkosmosekõnd, on tsiviilastronaudid kosmoses lennanud ka varem. Näiteks oli Neil Armstrong Apollo 11 ajal tsiviilisik, kuigi tal oli läbinud astronaudi väljaõppe. Polaris Dawn tähistab aga ajajärku, kus teaduslikud ja tehnoloogilised edusammud võimaldavad tavainimestel, kellel on vastav ettevalmistus, osaleda kosmoseuuringutes.

Peaaegu kuus aastakümmet on möödunud sellest, kui Nõukogude kosmonaut Aleksei Leonov tegi ajalugu, väljudes oma väikesest Voshod 2 kapslist sadade kilomeetrite kõrgusel Maa kohal. 18. märtsil 1965 sai Leonovist esimene inimene, kes tegi kosmosekõnni ja oli avakosmoses 12 minutit ja 9 sekundit.

Tema napp kosmosekõnd oli vaid esimene sadadest kosmosekõndidest, mida astronaudid ja kosmonaudid on oma eluga riskides teinud.

Otseülekanne peaks algama kell 11:55 Eesti aja järgi. 

Märksõnad

Tagasi üles