NASA näitas esmkordselt oma päikesepurje fotot (1)

Copy
Päikesepurjed ei ole enam ulme
Päikesepurjed ei ole enam ulme Foto: NASA

NASA on avaldanud esimesed pildid oma uuenduslikust komposiitpäikesepurjest (Advanced Composite Solar Sail System ehk ACS3), mis tiirleb orbiidil. Kuigi seadet kirjeldatakse hetkel kui aeglaselt ümber oma telje pöörlevat, on see protsess NASA sõnul osa suuremast plaanist. Uue funktsiooni abil NASA mobiilirakenduses saavad huvilised Maa pealt isegi purje oma silmaga näha.

ACS3 startis aprillis ning on sellest ajast saati tiirelnud orbiidil umbes 960 kilomeetri kõrgusel Maast. Insenerid jälgivad pidevalt seadme tööd ja valmistuvad järgmisteks katsetusteks. Prototüüp on mõeldud uue portatiivse purje disaini testimiseks, ja tulevased katsetulemused võivad sillutada teed suurematele versioonidele, mis suudaksid transportida satelliite ja kosmosesõidukeid läbi Päikesesüsteemi. Enne seda peab NASA siiski kinnitama, et ACS3 dünaamika on piisavalt töökindel, et seda edasistes missioonides kasutada.

Päikesepurjede kontseptsioon on olnud tuntud juba pikalt: kasutades peegeldavaid materjale, mis haaravad päikeseioonide kiirgusenergiat, saab purje abil vedada lasti kosmoses väga suurte kiirustega ilma täiendava kütuseta.

ACS3 prototüüp kasutab spetsiaalselt loodud kokkupandavaid poome, mis on valmistatud paindlikust, süsinikkiuga tugevdatud komposiitpolümeerist. Kui need täielikult välja sirutada, ulatuvad need 7 meetrini ja toetavad 80-ruutmeetrilist üliõhukest plastkilet.

Hoolimata oma muljetavaldavast suurusest peitub ACS3 tõeline väärtus aga selle kompaktsuses. Transportimisel on poomid kokku pakitud ümbriku suurusesse kesta ning need rullitakse välja mehhanismi abil, mis meenutab teibirulli.

NASA sõnul võivad astronoomiahuvilised juba praegu õhtuti pilku ACS3-le heita, kuigi selle nähtavus võib olla katkendlik ja heledus varieeruv, kuna puri pöörleb oma orbiidil. NASA mobiilirakendusse on lisatud ACS3 jälgija, mis aitab seadet orbiidil tabada. Samuti julgustab agentuur kõiki, kellel õnnestub sellest pilte teha, jagama neid sotsiaalmeedias, kasutades teemaviidet #SpotTheSail.

Allikas: Popular Science

Tagasi üles