BMW tehasele paigutati imetuulikud: neil pole ühtki liikuvat välist osa ja need on tõhusamad kui päikesepaneelid

Copy
Foto: Bmwgroup

Texase ettevõte Aeromine Technologies paigaldas Suurbritannias Oxfordis tegutseva BMW MINI tootmistehase katusele hulga vaikseid ja liikumatuid tuuleenergiat koguvaid seadmeid. Need on mõeldud täiendamaks tehase päikeseparki ja pakuvad puhta energia lahendust, mis võtab palju vähem ruumi.

Kui palju vähem? Aeromine sõnul nõuab iga nende turbiin, millel puuduvad nähtavad liikuvad osad, vaid 10% katusepinnast võrreldes päikesepaneelidega, tootes samas koguses energiat. Samuti väidab ettevõte, et nende süsteemid toodavad 50% rohkem energiat kui päikesepaneelid sama hinna eest.

Aeromine teatas juba 2022. aastal, et testis oma seadmeid Michiganis asuvas BASFi keemiatehases. Hiljuti paigaldatud liikumatud tuuleturbiinid MINI tehases on esimesed omalaadsed Suurbritannias.

Lisaks väikesele jalajäljele on need turbiinid ka odavad ehitada ja hooldada. Ettevõtte kinnitusel on need valmistatud kergesti taaskasutatavatest materjalidest, sisaldavad hermeetiliselt suletud generaatorit, mis ei vaja regulaarset hooldust, ning nende eluiga on 20 aastat.

Ettevõtte kinnitusel on nende tuulegeneraatorid valmistatud kergesti taaskasutatavatest materjalidest, sisaldavad hermeetiliselt suletud generaatorit, mis ei vaja regulaarset hooldust, ning nende eluiga on 20 aastat.
Ettevõtte kinnitusel on nende tuulegeneraatorid valmistatud kergesti taaskasutatavatest materjalidest, sisaldavad hermeetiliselt suletud generaatorit, mis ei vaja regulaarset hooldust, ning nende eluiga on 20 aastat. Foto: Bmwgroup

Kuidas nad töötavad?

Need turbiinid paigutatakse hoonete katuste servadele, suunaga valdavasse tuulesuunda. Õhk imatakse seadme alt sisse, mis omakorda paneb pöörlema sisemise propelleri, et toota energiat.

Aeromine'i tuulegeneraatorite peamine idee on täiendada katusel asuvaid päikesepaneele, mis toodavad energiat ainult siis, kui on päikesepaisteline ilm, nii et kogu süsteem oleks töökindlam. Kuna nad ei võta palju ruumi, jääb turbiinide vahele piisavalt ruumi ka päikesepaneelide paigutamiseks

Kui BMW-ga algatatud projekt osutub edukaks, loodab Aeromine, et nende süsteeme hakatakse laiemalt kasutama ka autotootja teistes rajatistes kogu maailmas. BMW Grupp toetab Aeromine'i oma BMW Startup Garage programmi kaudu.

Innovaatiline energialahendus

Aeromine'i tuuleturbiinid esindavad energiatootmises uut lähenemist, võttes arvesse nii päikese kui ka tuule olemasolu. Kui projekt õnnestub, võib see pakkuda energiatõhusust ja väiksemat keskkonnamõju mitte ainult autotööstuses, vaid ka teistes tööstusharudes, mis otsivad innovaatilisi lahendusi oma energiasüsteemide täiustamiseks.

Allikas: newatlas.com ja bmwgroup.com

Tagasi üles