Selgusid Putini spioon-vaala salapärase surma asjaolud (2)

Copy
Valgevaal Hvaldimir leiti laupäeval Norra edelaosas Risavika lahest surnult. Teadlased kahtlustavad, et vaal lasti maha.
Valgevaal Hvaldimir leiti laupäeval Norra edelaosas Risavika lahest surnult. Teadlased kahtlustavad, et vaal lasti maha. Foto: Jorgen Ree Wiig

Nädalavahetusel tuli ilmsiks uudis, et võimalik «Vene spioon» valgevaal Hvaldimir on surnud.

Vaal sai kuulsaks tema külge kinnitatud kaamera tõttu, mispärast kahtlustasid teadlased, et vaal on Vene luure heaks tööle rakendatud. Läinud nädalavahetusel leiti vaal aga Norra edelaosas Risavika lahest surnult hulpimas.

Arvestades tema saladuslikku minevikku välisagendina, muutuvad tema surma asjaolud aina kummalisemaks.

Loomakaitseorganisatsiooni One Whale asutaja Regina Haug ütleb, et valgevaal suri vägivaldselt ja kahtlustab kuritegu. Tema kehal oli mitu kuulihaava, teatas Haug Instagrami postituses.

Postituses olid lisatud fotod, mis näitavad Hvaldimiri surnukeha katvaid kuulihaavu.

​Sellel onewhale.orgi kolmapäeval, 4. septembril 2024 saadetud fotol on juht Regina Haug valgevaala Hvaldimiri surnukeha kõrval.
​
​Sellel onewhale.orgi kolmapäeval, 4. septembril 2024 saadetud fotol on juht Regina Haug valgevaala Hvaldimiri surnukeha kõrval. ​ Foto: OneWhale.org

Loomaõiguste organisatsiooni Noah direktor Siri Martinsen lisas avalduses, et vaala vigastused on ärevust tekitavad ja sellised, mis ei välista kuriteo võimalust. Arvestades kuriteokahtlust, on oluline, et politsei kaasatakse kiiresti.

Erinevat arvamust avaldas organisatsioon Marine Mind, mis Hvaldimiri liikumisi jälgis.

Direktor Sebastian Strand ütles France-Presse'ile, et tema hinnangul ei viita surma põhjusele otseselt miski. «Nägime vigastusi, kuid on liiga vara öelda, mis need olid.» Strand pakkus välja, et augud võisid olla merelindude põhjustatud.

Valgevaala vanuseks hinnati umbes 14–15 aastat, mis on vaid pool tema liigi keskmisest elueast.

Norra veterinaariainstituut viib praegu läbi lahkamist ning tulemused avalikustatakse mõne nädala jooksul.

Samal ajal on Noah ja One Whale kindlad, et Hvaldimir lasti maha, ja esitasid politseiraporti Sandnesi politseile ning Norra majandus- ja keskkonnakuritegude uurimise ja süüdistamise ametile, teatas One Whale oma Instagrami postituses.

Haug lisab oma avalduses, et kui nägi vaala surnukeha, teadis ta kohe, et loom suri tulistamise tagajärjel, kuna märkas isegi üht kuuli tema kehas.

Kui Haug nägi vaala surnukeha, teadis ta kohe, et loom suri tulistamise tagajärjel, kuna märkas isegi üht kuuli tema kehas.
Kui Haug nägi vaala surnukeha, teadis ta kohe, et loom suri tulistamise tagajärjel, kuna märkas isegi üht kuuli tema kehas. Foto: OneWhale.org

Ta lisas, et see lahke ja leebe loom mõrvati mõttetult. «Me otsime õigust Hvaldimirile ja loodame, et keegi tuleb infot andma tema tapmise kohta.»

Organisatsioonid olid aktiivselt töötanud Hvaldimiri ümberpaigutamise eesmärgil, et viia ta Põhja-Norra ohutumatesse vetesse, kus ta oleks saanud liituda teiste beluugadega. Norra kalandusdirektoraat andis loa selleks juunis, tuginedes mereuuringute instituudi ekspertide soovitustele. Kuid Sebastian Strand organisatsioonist Marine Mind esitas kaebuse, et see liikumine blokeerida, väites, et vaal ei olnud ohus.

Norra merebioloog Victoria Pyne Vinje sõnul on sama murettekitav valeinfo levik nende poolt, kes väidavad end olevat teaduslikud autoriteedid, viidates, et see vaal võis surra loomulikel põhjustel või et merelinnud võisid selliseid raskeid vigastusi tekitada tundide jooksul pärast surma. Vinje leiab, et need väited ei ole teaduslikult usutavad ja võivad avalikkust eksitada.

Allikad: futurism.com ja abc.net.au

Tagasi üles