JÄRELVAADATAV Emotsioonid pole mitte mõtlemise vastand vaid hoopis kiiret laadi mõtlemine

Copy

Emotsionaalset peetakse tihti ratsionaalse, läbimõeldu vastandiks. Emotsiooni tekkimiseks pole justkui vaja mõelda – vahel tekib tunne mõtlemise kiuste ja tõukab tegema mõttetusi. Ratsionaalsuse tagamiseks tuleb seega emotsioone reguleerida. Selle kogemusliku mustri seletamiseks on sageli emotsioonide tagant otsitud mõtlemisest eraldi seisvat süsteemi. Sellest peab oma inauguratsiooniloengu Tartu Ülikooli psühholoogiaprofessor Andero Uusberg. Postimees kannab selle loengu ka üle.

Loengus tuleb juttu alternatiivsest vaatest, mille puhul nähakse emotsioonide taga mõtlemise kiireid vorme, mis kujutavad olukorra tähendust eri motiivide valguses. Selline vaade aitab muu hulgas paremini mõista, kuidas inimesed mõtteid juhtides ka oma tundeid juhivad ning miks, millal ja kelle jaoks see strateegia emotsioonide reguleerimisel kasulik on.

Andero Uusberg on Tartu Ülikooli afektiivpsühholoogia professor, kelle juhitav Tartu afekti ja regulatsiooni uurimisrühm käsitleb inimese tundeid, tahteid, otsuseid ning nende mõjutamise võimalusi. Selleks ehitatakse rühmas kontseptuaalseid, eksperimentaalseid ja arvutuslikke mudeleid ning kogutakse andmeid mängulistes veebikatsetes, psühhofüsioloogilistes laborikatsetes ja elulistes põllukatsetes.

Andero Uusberg on ka tänavu tegevust alustanud Eesti heaoluteaduste tippkeskuse teadusjuht. Lisaks alusuuringutele edendab ta psühholoogia ja teiste käitumisteaduste rakendamist ühiskondlike probleemide lahendamiseks. Ta on magistrikava «Rakenduslik käitumisteadus» programmijuht ja selle valdkonna üks eestvedajaid Eestis. 2021. aastal kuulus Uusberg COVID-19 teadusnõukoja koosseisu. Oma doktoritöös uuris ta koos professor Jüri Allikuga elektroentsefalograafia abil afektiivse tähelepanu ajumehhanisme. Seejärel töötas kolm aastat Stanfordi Ülikoolis ja uuris koos professor James Grossiga emotsioonide reguleerimist.

Tagasi üles