Ukrainlased püüdsid kinni sootuks uut tüüpi Putini drooni (6)

Copy
Foto: X/@AggregateOsint

Ukraina väed püüdsid 30. augustil kinni salapärase uut tüüpi Venemaa reaktiivmootoriga drooni, mis oli esimene kord, kui sellist mehitamata õhusõiduki (UAV) mudelit lahinguväljal on märgatud. Reaktiivmootoriga droon lasti alla Venemaa järjekordse rünnaku käigus ja üllatas nii avalikkust kui ka sõjaväeanalüütikuid oma uudse ülesehitusega.

Allalastud droon jäljendas lennuki tiiva aerodünaamilist kuju ja oli varustatud reaktiivmootoriga, mis viitab eesmärgile olla varjatud ja kiire. Huvitaval kombel ei olnud droonil relvi ega nähtavaid luureseadmeid, mis tähendab, et seda võidi kasutada peibutisena või Ukraina õhutõrje testimiseks, mitte otseseks rünnakuks.

Drooni uurinud eksperdid märkasid, et tegemist ei ole kõrgekvaliteedilise tehasetootega, vaid pigem primitiivsema, võib-olla eksperimentaalse mudeliga. Ukraina ametnikud kinnitasid, et droon tundub üsna algeline ja sellel on palju puudusi.

Foto: X/@AggregateOsint

Mitmed sõjaväeanalüütikud spekuleerivad drooni otstarbe üle. Üks tõenäolisemaid teooriaid on, et droon oli mõeldud peibutusvahendiks, sundides Ukraina õhutõrjet paljastama oma positsioone või kulutama laskemoona, minimeerides samal ajal ohtu väärtuslikemale ja keerulisematele seadmetele.

Selline asümmeetrilise sõjapidamise lahendus, kus madala väärtusega droonid ohverdatakse strateegilise teabe saamiseks või vastase ülemäärase vastureaktsiooni esilekutsumiseks, ei ole uus. Kuid reaktiivmootoriga drooni kasutamine sellise ülesande täitmiseks on uudne ja võib viidata droonisõja uuele etapile, kus kiire innovatsioon ja improviseeritud lahendused on tavapäraste strateegiate asemel esikohal.

Foto: X/@AggregateOsint

Ukraina jaoks on sellise seadme tabamine nii edusamm kui ka hoiatus.

Kuigi õhutõrje on selle lennuki allatulistamisega tõestanud oma tõhusust, peavad nad nüüd silmitsi seisma veelgi laiema hulga ohtudega, sealhulgas strateegiliselt kasutatavate relvastamata reaktiivmootoritega droonidega.

Foto: X/@AggregateOsint

See sündmus toob esile ka sõjaliste analüütikute ja luureteenistuste ees seisvad väljakutsed, kes peavad mõistma ja ennetama Venemaa uusi taktikaid ja tehnoloogiaid. Allatulistatud droon võib olla vaid esimene eksperimentide seeriast, mille eesmärk on destabiliseerida Ukraina kaitset ja luua uusi rünnakuvõimalusi lahinguväljal.

Üks võimalik stsenaarium on püüda õhuruumi üle külvata väikeste, ebatõhusate ja odavate droonidega, sundides seeläbi kaitsesüsteemi ümber seadistama ja keskenduma selle ohu tõrjumisele. Samal ajal võiks sellise küllastusrünnaku varjus käivitada teisest suunast tõelise õhurünnaku kõrge väärtusega sihtmärkide vastu, nagu elektritaristu.

Allikas: armyrecognition.com

Tagasi üles