Üks viimaseid haruldasi linde Californias suri inimeste poolt laiali paisatud mürgise aine tagajärjel

Copy
Foto: instagram.com/peregrinefund

Üks viimastest California kondoritest Zioni rahvuspargis suri pliimürgituse tagajärjel. Zioni rahvuspark on koduks kahele ohustatud California kondorile, kelle tiibade siruulatus on üle 2,7 meetri. Mõlemad linnud sattusid pliimürgituse ohvriks. Kui õde nimega 1111 elas selle katsumuse üle, siis vend nimega 1K kahjuks mitte, selgus ametnike ja looduskaitsjate ühisavaldusest.

Looduskaitsjad tuletavad meelde, et pliil põhinev laskemoon võib ohustada hiiglaslikke linde, kes toituvad loomakorjustest. California kondorite programmi juhi Shawn Farry sõnul on 1K surm tragöödia, sest see oli enneaegne ja välditav.

1K oli esimene kondor, keda õnnestus Zioni rahvuspargis edukalt lendu saata. Ta oli ka 1000. kondor, kes koorus 1982. aastal asutatud California kondori taastamisprogrammi raames, mida juhib USA kalade ja metsloomade teenistus. Peregrinei Fondi, U.S.i kalade ja metsloomade teenistuse ning Zioni rahvuspargi ühisavalduses nimetati 1K koorumist programmi jaoks pöördeliseks hetkeks.

Kui bioloogide poolt 1K jälgimiseks kinnitatud raadiomärgistus lakkas liikumast, olid teadlased murest murtud. Kui kondor surnuna leiti, kinnitasid lahangute tulemused meeskonna kahtlusi: pliimürgitus. 1K suri vahetult enne oma viiendat sünnipäeva.

1K õde 1111, kes oli teine Zioni rahvuspargis looduses kasvanud kondor, püüti kinni ja testiti 2024. aasta jaanuaris. Meeskond leidis kõrge pliisisalduse ja 1111 viidi ravile Arizona osariigis Phoenixis asuvasse Liberty Wildlife'i metsloomade rehabilitatsioonikeskusesse.

Foto: instagram.com/peregrinefund

Peregrine Fundi California kondori programmi direktori Tim Haucki sõnul puruneb pliisisaldusega kuul pärast tabamust sadadeks kuni tuhandeteks väikesteks pliitükkideks, mille kondor hiljem endale sisse sööb. Kui kondorid söövad, ladustavad nad toitu oma kehas asuvatesse vatsakestesse, mis võimaldab neil säilitada toitu pika aja jooksul. See võimaldab nendel väikestel pliifragmentidel tugevates maohapetes aeglaselt laguneda ja seejärel imendub see verre ja kudedesse.

Peregrine Fund teatas, et 1111 vabastati tagasi loodusesse 17. mail. Tema vend 1K oli äraoleku ajal aga hukkunud. Hauck juhtis tähelepanu sellele, et California kondor on indikaatorliik. Neid kutsutakse aednikeks, sest nad söövad surnud loomi, aidates sellega puhastada keskkonda ja peatada haiguste levikut. Kui kondorid ja teised raipesööjad kaovad, võivad sellised haigused, nagu marutaud, metsloomade populatsioonides laialdaselt levida, lisas Hauck.

Pingutusi eluslooduse kaitsmiseks pliimürgistuse eest toetavad Põhja-Ameerika pliivaba ühing ja Hunters Helping Condors Program (Jahimehed, kes aitavad kondoreid). Nende 2011. aastal Utah's käivitatud programmi raames jagatakse jahimeestele, kes kasutavad pliivaba laskemoona, preemiaid. Utah' looduskaitseosakond väljastab jahimeestele enne iga jahihooaja algust kuponge, et nad saaksid soetada tasuta või märkimisväärse allahindlusega pliivaba laskemoona.

Põhja-Ameerika pliivaba partnerluse veebilehel selgitatakse, et on olemas usaldusväärsed ja põhjalikud teaduslikud tõendid, mis näitavad, et pliimoon võib põhjustada soovimatut kahju meie elusloodusele. Plii on lahangute põhjal California kondorite peamine surma põhjus ja umbes 50 protsenti neist sureb pliimürgistuse tõttu. 

Allikas: phys.org

Tagasi üles