Hiinlastel sai valmis ülimalt täpne Marsi-kaart

Copy
Foto: Science China Press

2020. aasta juulis jõudis Marsi orbiidile Hiina kosmosesond Tianwen-1, mis otsib võimalikke tõendeid elu kohta Marsil. Peaaegu 1298 päeva jooksul on Tianwen-1 teinud lugematul hulgal kaugseirepilte Marsi pinnast. Tänu Hiina teadlaste mahukale tööle on need pildid kokku pandud, et luua esimene suure eraldusvõimega Marsi värviline kaart. See on praegu kõrgeima eraldusvõimega Marsi kaart ja seda võib kasutada baaskaardina, mis toetab ühel päeval mehitatud missioone Marsile.

Tianwen-1 missiooni viib ellu kuus seadet: kosmoselennuk, maandur, kaks liikuvat kaamerat, kaugkaamera ja Zhurong-kulgur. Missiooni eesmärk on uurida Marsi geoloogiat ja selle koostist, analüüsida atmosfääri ning otsida vihjeid vee olemasolu kohta Marsil. Tegemist on esimese Hiina Riikliku Kosmoseagentuuri (CNSA) korraldatud planeetidevahelise missiooniga.

Tianwen-1 meeskonda juhtisid professor Li Chunlai Hiina Riiklikust Astronoomia Observatooriumist (NOAC) ja professor Zhang Rongqiao Kuu Uurimise ja Kosmosetehnika Keskusest. Nende uurimistööd kirjeldav artikkel ilmus hiljuti ajakirjas Science Bulletin.

Tianwen-1
Tianwen-1 Foto: CNSA

Marsist on loodud mitmeid geograafilisi kaarte, kasutades kuue varasema missiooni pardal olevate instrumentidega saadud kaugseirepilte. Nende hulka kuuluvad sondi Mariner 9, orbitaalsõidukite Viking 1 ja 2, Mars Global Surveyor (MGS) missiooni Mars Orbiter Camera-Wide Angle (MOC-WA), Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) missiooni Context Camera (CTX), Mars Express (MEX) missiooni kõrge resolutsiooniga stereokaamera (HRSC) ja Mars Odyssey missiooni Thermal Emission Imaging System (THEMIS) tehtud pildid.

Kõrgresolutsioonikaamera HiRIC, millega Marsi pinda pildistati.
Kõrgresolutsioonikaamera HiRIC, millega Marsi pinda pildistati. Foto: Wikimedia Commons

Siiski oli nende eraldusvõime oluliselt väiksem kui see, mille CASi meeskond lõi Tianwen-1 satelliidi poolt saadud piltide abil. Näiteks MGS MOC-WA Atlas Mosaici ruumiline eraldusvõime on 232 meetrit piksli kohta nähtavas sagedusalas ja THEMIS Global Mosaici missioonilt Mars Odyssey pakub ruumilist infrapuna pilti eraldusvõimega ligikaudu 100 m/piksli kohta. MRO Global CTX Mosaic katab 99,5 protsenti Marsi pinnast (88° põhja kuni 88° lõuna) nähtavas sagedusalas, kusjuures selle ruumiline eraldusvõime on umbes 5 m/piksli kohta.

Meeskond suutis üksikute piltide asukoha erinevust vähendada alla ühe piksli ja luua «õmblusteta» kogu planeeti katva mosaiikpildi. See kaart on praegu kõrgeima resolutsiooniga Marsi värviline kaart ning sellega paraneb oluliselt varasemate Marsi kaartide täpsus ja värvide autentsus.

Seda kaarti võiks kasutada geograafilise võrdlusalusena teistele kosmoseagentuuridele ja partnerorganisatsioonidele, et kaardistada Marsi pinda veelgi parema eraldusvõimega ja üksikasjalikumalt. Kosmoseagentuurid saaksid seda kasutada ka selleks, et valida välja kohad edasistele uurimisrobotitele, mis hakkavad otsima Marsi minevikku puudutavaid vihjeid. Samuti võib see tulla kasuks, kui NASA ja Hiina saadavad Marsile mehitatud missioone, mis peaksid algama 2030. või 2040. aastate alguses.

Allikad: universetoday.com ja sciencealert.com

Märksõnad

Tagasi üles