Kaubapurjekad on tagasi – suurim neist alustas just oma esimest reisi

Copy
Kaubapurjekas Anemos
Kaubapurjekas Anemos Foto: TOWT @TOWindTransport

Prantsusmaa sadamalinnast Le Havre'ist startis hiiglaslik kaubapurjekas Anemos, mis suundub üle Atlandi ookeani New Yorki. Maailma suurim purjejõul töötav kaubalaev kannab pardal tervelt 1000 tonni kaupa, sillutades teed keskkonnasäästlikumale rahvusvahelisele laevandusele.

Laevatööstus sõltub suurel määral naftast ning on vastutav ligikaudu kolme protsendi eest kogu maailma heitkogustest. Prantsuse laevaehitaja TOWT (Transoceanic Wind Transport) usub, et tuleviku kaubalaevad võivad vähendada oma heitkoguseid märkimisväärselt, kasutades toornafta või diislikütuse asemel osaliselt või täielikult tuuleenergiat.

Anemos on 80 meetrit pikk, 15 meetrit lai ja 62 meetrit kõrge. Ettevõtte andmetel on nende purjelaeva süsinikujalajälg vaid kümnendik tavalise konteinerlaeva omast. TOWTi tegevjuht Guillaume Le Grand selgitas, et sajandeid on teada olnud, et avamerel on rohkelt tuult, ning ka navigatsioonikaardid olid olemas. Tänu kaasaegsele satelliitside- ja marsruutimistehnoloogiale on tuule prognoosimine nüüd usaldusväärne, muutes selle kindlaks jõuallikaks.

See eriline laev ei sõltu enam meremeeste käsitsi purjede juhtimisest. Selle asemel juhib purjesid keerukas rihmarataste, ajamite ja andurite süsteem. Anemos tekitab vaid kuni 2 grammi süsinikdioksiidi heitkoguseid ühe tonni lasti kohta kilomeetri jooksul, samal ajal kui tavaline konteinerlaev tekitab üle 20 grammi kilomeetri kohta.

Sõltuvalt tuuleoludest võib Anemos saavutada kiiruse üle 12 meremiili tunnis, kuid vajadusel kasutab ta lisaks diiselelektrilist abimootorit. TOWT plaanib ehitada vähemalt kaheksa sellist laeva, mis suudavad aastas vedada kokku 200 000 tonni kaupa, eelkõige sihtkohtadesse nagu Colombia, Martinique, Guadeloupe ja Brasiilia, mis on olulised kohvi ja šokolaadi tootjad.

Anemos lahkus Le Havre'ist 20. augustil ja peaks New Yorki jõudma 3. septembriks. Selle pardal on konjakit ja šampanjat, mis peaks kohale jõudes looma meeldejääva piduliku meeleolu.

Allikas: futurism.com

Tagasi üles