Kuula Boeingi Starliner hakkas tegema veidrat häält – astronaudid palusid NASA-lt abi

Copy
Foto: NASA

Boeingi Starliner hakkas tegema pidevat pulseerivat heli, mille tõttu kutsus astronaut Barry Wilmore appi NASA, et selgitada välja, mis Starlineri kapslist kostvaid, sonarit meenutavaid helisid põhjustab.

Laupäeval helistas USA astronaut Barry Wilmore NASA maapealsele meeskonnale, paludes abi Boeingi Starlineri pardal oleva korduva heli tuvastamiseks. Suhtluse jäädvustas NASA kosmoselennu foorumi liige, kes postitas selle lindistuse, mille avastas Ars Technica.

Salvestusel küsib Wilmore Houstonis asuvalt NASA meeskonnalt, kas nad kuulaksid heli, mis tema sõnul tuleb Starlineri sisemistest valjuhäälditest. Maapealne meeskonnaliige kirjeldas heli nagu sonari pininat.

Salapärasele helile võib olla ka väga argine seletus, näiteks väga spetsiifiline süsteemiteavitus, millega keegi Redditi keskkonnas seda võrdles. Vähemalt ei tundunud ei Wilmore ega NASA maapealse meeskonna liige eriti muretsevat.

Viimaste plaanide järgi peaks Boeingi Starliner dokkima 6. septembril, et ilma meeskonnata naasta Maale, jättes oma pardal olnud reisijad Wilmore ja kaasastronaut Sunita Williams kuni järgmise aasta alguseni ISSile.

Ühtlasi teatas NASA reedel, et kahandab järgmisel lennul meeskonnast kaks astronaudi kohta, et teha tagasisõidul ruumi kahele rahvusvahelisse kosmosejaama kinni jäänud astronaudile.

NASA Boeingi meeskonna astronaudid Butch Wilmore ja Suni Williams rahvusvahelise kosmosejaama ja Boeingi Starlineri kosmoselaeva vahelises vestibüülis.
NASA Boeingi meeskonna astronaudid Butch Wilmore ja Suni Williams rahvusvahelise kosmosejaama ja Boeingi Starlineri kosmoselaeva vahelises vestibüülis. Foto: Handout

NASA otsustas, et Williamsil ja Wilmore'il on liiga riskantne lennata koju oma Boeing Starlineri kapsliga, mida varjutasid tõukejõuprobleemid ja heeliumilekked. Williams ja Wilmore olid Boeingi esimesed liikmed, kes saabusid juunis kosmosejaama, kus nad pidid viibima nädal aega. Nende kapsel naaseb tühjalt juba järgmisel reedel sihiga maanduda New Mexico kõrbes.

Allikad: theverge.com ja abc30.com

Tagasi üles