Muski rakett plahvatas Maale naasmisel – kas edulugu läbi? (2)

Copy
Falcon 9 kanderakett süttis pärast maandumist.
Falcon 9 kanderakett süttis pärast maandumist. Foto: SpaceX/X

SpaceXi Falcon 9 raketti, mis on tuntud oma usaldusväärsuse ja korduvkasutatavuse poolest, tabas harvaesinev ebaõnn, kui see süttis põlema ebaõnnestunud maandumisel. Rakett toimetas edukalt orbiidile uusima partii Starlink-satelliite, kuid laskumine lõppes katastroofiga.

Kolmapäeval startis Falcon 9 Canaverali kosmosekeskusest, viies orbiidile 21 Starlink-satelliiti. Pärast edukat starti naasis kanderakett Maale, et sooritada maandumine Atlandi ookeanis asuvale abilaevale. Kuigi laskumine kulges sujuvalt, kukkus rakett abilaevale jõudes ümber ja purunes, süüdates suure tulekahju.

See õnnetus lõpetas Falcon 9 raketi hiilgava õnnestumiste jada, mis oli kestnud alates 2021. aasta veebruarist, hõlmates 267 edukat maandumist ja kanderaketi taaskasutamist. Eelmise maandumisrikke põhjuseks oli auk mootorikattes, mis laskis heitgaasi sisse ja kahjustas mootorit.

Falcon 9 on valdkonna kõige töökindlam kanderakett, kuid hiljutine ümberkukkumine on raketi teine õnnetus vähem kui kahe kuu jooksul. Juulis ei suutnud rakett ülemise astme rikke tõttu oma satelliitidest koosnevat saadetist orbiidile toimetada. See vahejuhtum jättis raketi seisma ligikaudu kaheks nädalaks, kuni uurimine ebaõnnestunud lennu kohta lõppes ja mootoririkke põhjuseks tuvastati olevat hapniku leke.

Falcon 9 kanderakett varem, pärast õnnestunud maandumist.
Falcon 9 kanderakett varem, pärast õnnestunud maandumist. Foto: SpaceX

SpaceXi eesmärk on sel aastal teha rekordilised 148 starti, ületades 2023. aasta 98 lendu. Falcon 9 eelmine avarii toimus 2016. aasta septembris, kui rakett plahvatas veel stardiplatvormil olles.

Kas see õnnetus tähendab Falcon 9 eduloo lõppu? Tõenäoliselt mitte. SpaceX on tuntud oma võime poolest õppida ebaõnnestumistest ja tulla tagasi tugevamana. Ettevõte jätkab oma missiooni pakkuda töökindlat juurdepääsu kosmosesse, hoolimata ajutistest tagasilöökidest.

Allikas: gizmodo.com

Tagasi üles