Poola juurutab oma kaitseväes tapavõimega luuredrooni - aga see mahub taskusse

Copy
X-FRONTER suudab saavutada maksimumkiiruse 60 kilomeetrit tunnis ja kerkida 300 meetri kõrgusele ning kannab kaasas väikest lõhkekeha.
X-FRONTER suudab saavutada maksimumkiiruse 60 kilomeetrit tunnis ja kerkida 300 meetri kõrgusele ning kannab kaasas väikest lõhkekeha. Foto: WB Electronics

Poola kaitsetehnoloogiaettevõte WB Electronics on välja töötanud ülimalt kompaktse drooni X-FRONTER. See seade kaalub veidi üle ühe kilogrammi, on mõeldud lihtsaks transportimiseks seljakotis ja pakub jalaväele nii luure- kui ka löögivõimekust. Ettevõte kavatseb seda tehnoloogilist arendust tutvustada Kielce'is eelseisval rahvusvahelisel kaitsemessil MSPO.

X-FRONTERi esitleti esimest korda kaks aastat tagasi näidisprojektina, kuid nüüd on valmis selle lõplik versioon. Droonil on militaarklassi krüpteeritud sideühendus, mis on segamiskindel ja tagab usaldusväärse kaugseire mitme kilomeetri ulatuses. Lisaks vaatlusele on X-FRONTER võimeline kaasas kandma väikest lõhkekeha, mis võimaldab tal vaenlase sihtmärke otseselt rünnata. Tulevikus võib seade olla varustatud ka arenenumate lõhkepeadega.

X-FRONTERi üks eripära on selle ülesehitus, mis meenutab mõõtmetelt ja kujult plastpudelit, mistõttu on seda väga mugav kaasas kanda. Lisaks lõhkelaengutele ja kaameratele saab sellele droonile paigaldada mitmesuguseid muid tehnilisi seadmeid, sealhulgas infrapunamarkereid, signaalrakette ja isegi suitsurakette, mis laiendavad veelgi selle operatiivset võimekust.

Foto: WB Electronics

Teine oluline uuendus on selle võime tegutseda parvedena. See funktsioon võimaldab mitmel droonil teha koostööd ja jagada ülesandeid. Näiteks saab mõnda drooni kasutada luureks, samas kui teised, mis on varustatud lõhkekehadega, võivad tegutseda liikuva suurtükiväena, et tabada lähenevaid vaenlasi. Seda mitmeotstarbelist funktsiooni hallatakse kompaktselt juhtpaneelilt, mis võimaldab efektiivset kohapealset koordineerimist.

X-FRONTERi teine oluline uuendus on selle võime tegutseda parvedena.
X-FRONTERi teine oluline uuendus on selle võime tegutseda parvedena. Foto: WB Electronics

X-FRONTER suudab ühe laadimisega õhus püsida kuni 40 minutit, saavutada maksimumkiiruse 60 kilomeetrit tunnis ja kerkida 300 meetri kõrgusele.

See uuenduslik droon on märkimisväärne samm edasi Poola kaitseväe võimekuse suurendamisel, pakkudes jalaväele paindlikku ja tõhusat tööriista nii luure- kui ka ründemissioonideks.

Allikas: armyrecognition.com

Tagasi üles