Vaata videot Berliini loomaaia hiidpanda kaksikud kosuvad esimestel elupäevadel kenasti

Copy
Berliini loomaaia teisipäeval, 27. augustil avaldatud fotol on vastsündinud panda Berliini loomaaias.
Berliini loomaaia teisipäeval, 27. augustil avaldatud fotol on vastsündinud panda Berliini loomaaias. Foto: © 2024 Zoo Berlin via AP

Berliini loomaaed teatas rõõmuga, et Hiinalt Saksamaale laenatud hiidpanda tõi ilmale tillukesed kaksikud. Veel nimedeta pandapojad sündisid neljapäeva pärastlõunal, 11 päeva pärast seda, kui ultraheli tuvastas nende märtsikuu lõpus kunstlikult viljastatud ema kõhus kaks südamelööki.

Loomaaed on praegu ettevaatlikult optimistlik, sest pandapoegade suremus on kõige suurem esimese kahe nädala jooksul pärast sündi.

Pandasid on teatavasti raske paljundada, sest emade sigimisperiood on väga lühike, 30–72 tundi, tavaliselt üks kord aastas. Kuna looduses ja kinnistes tingimustes elab vaid veidi üle 2000 karu, on iga sündinud karupoeg oluline selle ohustatud liigi tuleviku seisukohalt.

Mida teatakse pandakaksikute kohta? Loomaaia teatel kaaluvad mõlemad alla 170 grammi ja on umbes 14 sentimeetri pikkused. Nagu teisedki suured karud, sünnivad hiidpandad peaaegu alasti, kurdid, pimedad ja roosad ning saavad oma iseloomulikud mustvalged karvamärgid alles hiljem. Nende sugu ei ole veel täpselt kindlaks tehtud.

Poegade eest hoolitsetakse inkubaatoris, mis saadi annetusena Berliini haiglalt. Nad on iga kahe kuni kolme tunni tagant vaheldumisi ka emaga koos, et saada piima. Hiinast saabunud pandakasvatuse eksperdid on Saksamaa pealinnas, et pakkuda tuge ja nõu.

Loomaaed muretseb kriitiliste esimeste päevade eest

«Mõlemad kutsikad elavad hästi ja nende eest hoolitsevad ööpäev läbi nende ema ja kogenud panda-meeskond. Nüüd on aeg hoida pöialt kriitiliste esimeste päevade eest,» teatas loomaaed. Loomaaia direktor Andreas Knieriem oli rahul, et pojad sündisid tervena. Karud jätavad elava mulje ja ema Meng Meng hoolitseb oma järglaste eest väga hästi. Knieriemi sõnul näitab emakaru poegadele palju n-ö karu armastust.

Loomaaed abistab Meng Mengi pidevalt, sest tavaliselt kasvatavad pandad kaksikute sünnitamisel üles ühe poegadest. Kaksikud ja nende ema ei ole esialgu avalikkusele vaatamiseks väljas, kuid nende isa, 14-aastane Jiao Qing, kes saabus Saksamaale koos Meng Mengiga, on nähtaval, sest isased pandad ei osale poegade kasvatamises.

13 august 2024, pandaema Meng Meng.
13 august 2024, pandaema Meng Meng. Foto: Sebastian Gollnow

Meng Mengile juba teised kaksikud

Pandapojad on juba teised kaksikud, mis on sündinud hiidpanda Meng Mengile, kes jõudis Saksamaale 2017. aastal Hiinaga sõlmitud laenulepingu raames. Tema esimesed kaksikud, isased Pit ja Paule, sündisid 2019. aasta augustis ja olid esimesed Saksamaal sündinud kaksikud.

Kaksikud olid Berliinis peategelased, kuid nad lennutati vastavalt laenulepingule detsembris Hiinasse, mis viibis Covid-19 pandeemia tõttu. Hiina on aastakümneid laenanud sõbralikele riikidele oma mitteametlikku maskotti «pandadiplomaatia» poliitika raames.

Allikas: Deutche Welle

Tagasi üles