See masin imeb joogivee otse õhust – päikese jõul

Copy
Aquaria on välja töötanud päikeseenergial töötavad kastid, mis toodavad vett õhust.
Aquaria on välja töötanud päikeseenergial töötavad kastid, mis toodavad vett õhust. Foto: Aquaria Technologies

San Franciscos asuv idufirma Aquaria Technologies on välja töötanud innovaatilise tehnoloogia, mis tõmbab puhta ja taskukohase joogivee otse õhust. Päikeseenergial töötav masin suudab ammutada õhust kuni tuhat liitrit joogivett päevas, pakkudes põua käes kannatavatele inimestele elutähtsat leevendust.

2022. aastal asutatud ettevõtte eesmärk on pakkuda puhast vett kliimamuutuste tõttu kannatavatele inimestele. Nende tehnoloogia kogub õhust niiskust, mida saab koduseks tarbimiseks pudelisse valada. Suuremad mudelid võivad varustada veega terveid kogukondi, pakkudes leevendust piirkondadele, mida mõjutab pikaajaline põud.

Kuigi õhuvee generaatorid (AWG) ei ole uus tehnoloogia, on need viimastel aastatel muutunud tõhusamaks ja lihtsamini kohandatavaks. Aquaria välja töötatud AWG-de tootesari pääses hiljuti 2024. aasta linnade tulevikupreemia konkursi «Future Resilience Prize» finalistide hulka.

Aquaria tehnoloogia on keerulisem kui lihtne õhuniisutaja, mis täidab sarnast funktsiooni, kuid ei tooda puhast joogivett. Aquaria AWG seadmed on varustatud tahkete osakeste filtreerimise, süsiniku filtreerimise ja ultraviolett (UV) steriliseerimisega, et tappa kõik vette kogunevad bakterid.

Ettevõte on välja töötanud mitu erinevat mudelit. Nende hulka kuulub Hydrostation, mis suudab toota vett kuni 1500 inimesele. Hydropixel on loodud individuaalseks kasutamiseks ja võib toota kuni 24 gallonit (91 l) vett päevas, vajades selleks vaid tavalist elektripistikut. Ettevõtte suurim mudel, Hydropack X, on võimeline tootma kuni 264 gallonit (1000 l) joogivett päevas, võimaldades asendada kogu koduse majapidamise sõltuvuse kommunaalveest.

Aquaria sõnul on Hydropixel üks maailma kõige tõhusamaid AWG-sid, tarbides vaid 1,25 kWh galloni kohta (330 Wh/l). Päikeseenergiat kasutavatel koduomanikel võiks vesi olla praktiliselt tasuta, samas kui need, kes tarbivad elektrit põhivarustusest, saaksid seda tõenäoliselt odavamalt kui kohalikust toidupoest.

Aquaria Hydropixel
Aquaria Hydropixel Foto: aquaria.world

Aquaria kavatseb veel sel aastal varustada Hawaiil 1000 koduga elurajooni ühe AWG-ga.

Aquaria ei ole ainus ettevõte, mis pakub õhust saadava vee lahendusi. Näiteks Genesis Systems teatas hiljuti WaterCube'i kasutuselevõtust, mis toodab õhust 120 gallonit vett päevas.

Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni aruande kohaselt seisab umbes pool maailma elanikkonnast iga kuu silmitsi veepuudusega. Kuna üha enam purustatakse regionaalseid temperatuurirekordeid, on selge, et kliimamuutused mõjutavad ka edaspidi kogukondi kogu maailmas. Seetõttu võivad sellised lahendused nagu Aquaria AWG-d osutuda hindamatuks, kuna põua sagenemine röövib inimestelt looduslikud veeallikad, millele nad kunagi tuginesid.

Allikas: interestingengineering.com

Tagasi üles