Hiina sõjavägi võtab kasutusse droon-käsigranaadid

Copy
Foto: Hunan Luobing Aviation Technology

Hiina sõjatööstus arendab aktiivselt erinevaid mehitamata õhusõidukeid, sealhulgas laskemoona. Hiljuti loodi kompaktne ja kerge iselendav granaat, mis on mõeldud jalaväele ja eriüksustele. Sellel tootel on mitu huvitavat omadust.

Lendava granaadi arendas välja Hunani provintsis Changshas asuv eraettevõte Hunan Luobing Aviation Technology. Selle eesmärk on olla käsigranaadi tõhusam asendaja olukordades, kus sihtmärk on liiga kaugel või takistuste tõttu varjatud.

Lahingumoon on konstrueeritud kvadrootorina. Sellel on spetsiifiline ülesehitus, mis võimaldab kõik vajalikud komponendid mahutada granaadi kesta piiresse. Transpordirežiimil on «lendav granaat» umbes 250–300 mm kõrguse ja 50–70 mm läbimõõduga silindri kujuline. Toode kaalub ainult 600 grammi. Silindri külgpinnal on neli pikisuunalist süvendit propellerlabade hoidmiseks. Töörežiimile lülitamisel avanevad labad vedrude abiga, muutudes X-kujuliseks.

«Lendav granaat» on varustatud väikese võimsusega elektriliste akumootoritega, mis võimaldavad droonil lennata vaikselt ja tõhusalt. Drooni lennuvõimekuse üksikasju ei ole veel avalikustatud, kuid teadaolevalt suudab see lennata mitmesugustes ilmastikutingimustes ja erinevatel kõrgustel.

Droonil on kahe töörežiimiga juhtimissüsteem. Esimeses režiimis järgib see operaatori käske, kes kasutab tavalist juhtpaneeli. Teine režiim on osaliselt autonoomne. Operaator peab sihtmärgi leidma ja panema selle automaatsesse jälgimisse, misjärel droon lendab iseseisvalt sihtmärgini ja plahvatab.

Ülemist videokaamerat kasutatakse lennu ajal toimuvaks vaatluseks ja sihtmärgi otsimiseks. Kaamerat saab liigutada nii üles- kui ka allapoole, võimaldades operaatoril saada täpse ülevaate sihtmärgist ja selle ümbrusest.

Foto: Hunan Luobing Aviation Technology

Lahingumoon sarnaneb käsigranaadiga. See kannab lõhkelaengut, mis ei kaalu rohkem kui mõnikümmend grammi. Võimalik et lõhkepea on kildudeks puruneva kestaga. Avaldatud videotes on pärast plahvatust näha vaid drooni fragmente, mis raskendab lõhkepea üksikasjalikku uurimist.

«Lendava granaadi» opereerimiseks piisab vaid ühest inimesest, kes peab kaasas kandma kuni 10 drooni ja juhtpulti. Vajaduse korral saab operaator ühe drooni operatiivrežiimi lülitada ja saata selle luurele või rünnakule. Projekti peamine eesmärk oli drooni väiksemaks muutmine, et seda oleks lihtsam kasutada. Samal ajal vähendati lahingulaengut käsigranaadi tasemele.

Hoolimata väiksusest, on laskemoonal üsna arenenud pardaelektroonika, mis on võimeline töötama mitte ainult operaatori käskluste järgi. See on lisandunud tehisintellekti elementidega varustatud ja iseseisvalt tegutseda suutvate kaasaegsete süsteemide klubisse.

Hiina idee selle «lendava granaadi» taga on pakkuda igale jalaväelasele piiratud suurtükiväe võimekust, säilitades samas märkimisväärse täpsuse. Suurendades tulejõudu ja pakkudes igale jalaväelasele uut rünnakulahendust, loodab Hiina vältida blokeeringuid oma võitlejate edasiliikumisel. Ukrainas toimuv on näidanud, et korralikult kindlustatud positsioon võib tõhusalt peatada vaenlase kolonni edasiliikumise.

Granaadi väike kogus lõhkeainet ei anna küll suurt tulejõudu, kuid seda saab kompenseerida, kui neid granaate kasutada parvedena.

Allikas: armyrecognition.com

Märksõnad

Tagasi üles