VAATA VIDEOT Ameerika rannikuid terroriseerib ohtlik mürgine mereelukas (2)

Copy
Harjastega usside ogad põhjustavad sinu naha läbitorkamisel intensiivset sügelevat valu umbes kolm tundi.
Harjastega usside ogad põhjustavad sinu naha läbitorkamisel intensiivset sügelevat valu umbes kolm tundi. Foto: Harte'i Mehhiko lahe Uuringute Instituut

Texase rannikule on uhutud ohtlik mereloom – hulkharjasuss, keda valusate torgete tekitamise tõttu kutsustakse ka «tuliussiks» ja kellel on mürgised ogad, mis põhjustavadki neid torkeid.

Need mereelukad, keda on leitud palke ja laevakeresid katvate kilprüüliste (gooseneck barnacles) külge kinnitununa, arvatakse olevat sealt toitu otsinud. Seoses sellega on Harte'i Mehhiko lahe uuringute instituut väljastanud hoiatuse rannakülastajatele, kuna need olendid võivad suvel põhjustada valulikke torkeid.

Esmapilgul võivad need hulkharjasussid tunduda vetikate või elutute objektidena, isegi ohututena. Kuid nad on täiesti elus ja meenutavad pikki olendeid, kellel on kaitsvad ogad üle kogu keha. Nad torgivad neid tüütavaid kiskjaid oma neurotoksiinidest pungil ogadega, põhjustades ohvrites märkimisväärset valu, millest ka nende nimi «tuliuss» (fireworm).

Kui selline torkab, võib naha alla sattunud oga tekitada tugevat ebamugavust. Ohvrid võivad kogeda intensiivset, sügelevat valu umbes kolme tunni jooksul. Harte'i instituut selgitas oma Facebooki postituses, et tundlikkus võib sõltuvalt nõelamiskoha asukohast kesta nädalaid.

«Ametivõimud on andnud hoiatuse nende häirivate usside kohta, mis võivad asustada Texase liivarandasid. Rannakülastajaid kutsutakse üles olema ettevaatlikud,» teatas Fox News.

«HOIATUS!!! Teie halvimad õudusunenäod uhutakse randa habemetega tuliusside näol!», teatati uudistes.

Mis on harjasuss?

Hulkharjasussid (marine polychaetes), on pärit Atlandi ookeanist, Vahemerest ja Mehhiko lahest. Ametivõimud hoiatavad neid, kes plaanivad sel suvel külastada Texase randu, kuna seal leiti hiljuti neid harjasusse kahest rannast, vahendab CBS. Ja tuliuss pole ainus hirmuäratav uss, mida inimesed sel suvel näinud on; Californias avastati isegi veriussiks kututud Glycera dibranchiata (ingl. k bloodworm).

Fossiilide leidudele toetudes on ussid eksisteerinud üle 514 miljoni aasta, nad olid olemas juba enne dinosauruseid.

Enamik harjasusse on 2,5–15 cm pikkused, kuid nad võivad kasvada kuni 60 cm pikkuseks. Nad on öise eluviisiga ja tavaliselt peidetud kivide alla. Siiski viitavad Texase rannikul toimunud nähtused nende hiljutisele ilmumisele.

Isegi akvaariumites tulevad nad välja ainult öösel. «Tuliussid» on üks osa sellest üle 10 000 liigi hõlmavast perekonnast, kelle kehal on mürgised ogad.

«Nad toituvad anemoonidest, korallidest, erinevatest karpidest ja teistest koorikloomadest. Inimestele nad otseselt ohtu ei kujuta, kuid õnnetusi siiski juhtub ja nad on mürgised,» teatas NY Post.

Kokkupuute korral harjasussiga soovitab rahvusparkide teenistus (National Park Service) eemaldada naha sisse jäänud ogad pintsettide või kleepuva teibiga ning töödelda piirkonda ammoniaagilahusega (nuuskpiiritusega), et seda desinfitseerida.

Allikas: Interesting Engineering

Tagasi üles