Ookeanipõhjas tekkivad laviinid võivad põhjustada globaalse katastroofi (1)

Copy
Foto: tomisl.z/Depositphotos

Veealused laviinid on võimsad loodussündmused, mis toimuvad merepinna all pidevalt. Neid on võimatu näha ja äärmiselt raske mõõta, mis tähendab, et me teame nende toimimisest vähe. Ometi kujutavad need nähtused ohtu meie maailma sidevõrkudele. Interneti levik on nõudnud üha kasvavat fiiberoptiliste merepõhjakaablite võrgustikku, mille kaudu toimub praktiliselt kogu ülemaailmne internetiliiklus. Uus uurimus iidsetest veealustest laviinidest seab kahtluse alla meie arusaamad nende tekkimisest ja võib muuta seda, kuidas geoloogid hindavad laviinide ohupotentsiaali.

Hinnanguliselt on praegu maailmas üle 550 aktiivse merepõhjakaabli, mille kogupikkus on 1,4 miljonit kilomeetrit – seda on nii palju, et kaableid saaks kerida 35 korda ümber Maa. Kui veealune laviin merepõhjakaablid lõhub, võivad tagajärjed olla ulatuslikud ja kallid. 2006. aasta Pingtungi maavärin Taiwanis vallandas veealuse laviini, mis lõhkus paljud merepõhjakaablid, mis ühendavad Kagu-Aasiat ülejäänud maailmaga. Hiina suurim internetioperaator teatas, et sündmuse kõrghetkel kadus 90 protsenti internetiliiklusest Ühendriikidesse ning Taiwanil kadus 74–100 protsenti internetiliiklusest lähisaartega.

See kahjustas ülemaailmseid turge, kuna sellega vähenes võimalike finantstehingute hulk. Võrgustiku taastamine täisvõimsusel võttis 39 päeva ja miljoneid USA dollareid laevakulu. Veealune laviin, mis neid kaableid purustas, liikus kiiresti, tippkiirusega 72 kilomeetrit tunnis. Kuid see oli suhteliselt väike, võrreldes hiiglaslike veealuste laviinidega, mida on uuritud Atlandi ookeanis.

Hea uudis on see, et merepõhjakaableid on nii palju, et on äärmiselt ebatõenäoline, et veealune laviin suudaks kogu maailma internetiühenduse sulgeda. Pingtungi maavärin on näide sellest, et isegi kui peamised liinid on ära lõigatud, saab vähemalt osa liiklusest liikuda alternatiivset marsruuti pidi.

Hinnanguliselt on praegu maailmas üle 550 aktiivse merepõhjakaabli, mille kogupikkus on 1,4 miljonit kilomeetrit.
Hinnanguliselt on praegu maailmas üle 550 aktiivse merepõhjakaabli, mille kogupikkus on 1,4 miljonit kilomeetrit. Foto: submarinecablemap.com

Uues uurimustöös kaardistati 60 000 aastat tagasi toimunud hiiglasliku veealuse laviini hävitustöö selle tekkepiirkonnas Maroko rannikul. See läbis 400 km ulatuses maailma suurima veealuse kanjoni ja veel 1600 km ulatuses Atlandi merepõhja. See on suuruselt teine veealune laviin, mida on kunagi dokumenteeritud.

Selle laviini kaardistamiseks kasutati üksikasjalikku merepõhja topograafilist kaardistamist ja settekivimeid. Kivististe analüüs võimaldas määrata sündmuse vanuseks 60 000 aastat. Laviin kandis piisavalt setteid, et sellega saaks täita 140 000 jalgpallistaadionit (162 km³). See oli pilvelõhkuja kõrgune (üle 200 meetri), liikus vähemalt 54 km tunnis, kiskus lahti 30 meetri sügavuse ja 15 km laiuse kraavi 400 km ulatuses, mis hävitas kõik oma teel. Seejärel levis see Saksamaa-suurusele alale, mattudes umbes meetripaksuse liiva ja muda sisse.

Laviin algas tegelikult väikese maalihkena, mis seejärel kasvas oma teekonnal üle 100 korra. Selline äärmuslik kasv on palju ulatuslikum kui maismaal toimuvate laviinide puhul, mis tavaliselt kasvavad neli kuni kaheksa korda ja on sellega võrreldes pisikesed. See seab kahtluse alla teadlaste arvamuse, et suured laviinid saavad alguse suurte nõlvade kokkuvarisemisest.

Veealune laviin.
Veealune laviin. Foto: worldatlas.com

Nüüd on teada, et veealused laviinid võivad alata väikestena ja kasvada oma teekonnal erakordse võimsusega katastroofilisteks sündmusteks. Seega võivad need teadmised muuta seda, kuidas me hindame nende nähtuste geoloogilist ohupotentsiaali, ja viia selleni, et keskendume rohkem laviini kulgemisele, mitte esialgsele maalihkepiirkonnale.

Kui sageli need sündmused toimuvad, sõltub asukohast. Merepõhja kanjonites, mis algavad suhteliselt lähedal jõesuudmetele, kus on suur sademete hulk, võib aastas toimuda mitu väikest laviini. Teistes süsteemides, mis asuvad kaugel jõgede väljavooludest, nagu Agadiri kanjon Maroko loodeosas, toimub vaid üks hiigellaviin iga 10 000 aasta tagant.

Veealuste laviinide tekkeks on mitmeid võimalikke põhjuseid, sealhulgas maavärinad, looded, taifuunid, jõgede üleujutused ja isegi vulkaanipursked. Kliimamuutused muudavad mõned neist põhjustest sagedamaks ja intensiivsemaks.

Siiski ei garanteeri need laviini toimumist ega ole ka seotud sündmuse suurusega. Näiteks 1755. aastal tabas Portugali rannikut suur maavärin, mis hävitas suure osa Lissabonist ja tappis kümneid tuhandeid inimesi. See vallandas aga ainult väikese veealuse laviini. Võrdluseks: 1929. aastal tekitas suur maavärin Kanada Newfoundlandi ranniku lähedal suurima dokumenteeritud veealuse laviini.

Kasutades üksikasjalikke merepõhjauuringuid ja settekorpuseid, rekonstrueerisid uuringu autorid selle sündmuse iseärasusi, mis liikus kiirusega 68 km tunnis ja kandis endaga kaasa kivimite, liiva ja muda segu, mis purustas 11 merepõhjakaablit oma teekonnal allapoole. Laviin oli nii suur, et tekitas tsunami, mis tappis 28 kohalikku.

Meie arusaam veealustest laviinidest on veel lapsekingades, kuid teadusuuringud annavad jätkuvalt uusi teadmisi selle kohta, kus need toimuvad, kuidas need toimivad ja kui võimsad ja hävitavad need võivad olla. Need põnevad sündmused tuletavad meelde, kui palju imesid on veel sügavamere sees peidus.

Allikas: theconversation.com

Tagasi üles