USAs susiseb plaan hakata Euroopasse raha pumpmama rohepöörde käivitamiseks

Copy
Brian Deese, asepresident Kamala Harrise presidendikampaania majandusnõunik.
Brian Deese, asepresident Kamala Harrise presidendikampaania majandusnõunik. Foto: Jim LoScalzo - Pool via CNP

Reuters annab teada, et Brian Deese, asepresident Kamala Harrise presidendikampaania majandusnõunik, kutsus üles looma majandusprogrammi, mille raames laenataks liitlastele raha USA roheenergia tehnoloogiate ostmiseks, mis oleks osa laiemast strateegiast kliimamuutustega võitlemiseks.

Deese, kes oli majandusnõunik nii president Joe Bideni kui ka endise presidendi Barack Obama ajal, nimetas seda uueks Marshalli plaani versiooniks. See mehhanism, mille lõid president Harry Truman ja välisminister George Marshall, pakkus toetusi, et aidata Euroopal taastuda pärast Teist maailmasõda.

«See peaks olema sama helde meie liitlaste suhtes, kui see on kahtlemata Ameerika enda huvides,» ütles Deese Reutersile.

Kuigi Deese esitab plaani eraldiseisvalt oma tööst Harrise nõunikuna, võib see anda aimu Harrise võimalike presidendipoliitikate kohta, kui ta peaks 5. novembril valimised võitma. Harrise kampaania ei kommenteerinud seda kohe.

Deese aitas kujundada inflatsiooni vähendamise seadust (Inflation Reduction Act ehk IRA), Bideni murrangulist seadusandlust, mis sisaldab miljardeid dollareid, et edendada puhta energia kasutuselevõttu ja võidelda kliimamuutustega. Ta märkis, et IRA ja muud seadusandlikud algatused loovad ühe suurima võimaluse kiirendada puhta energia kasutuselevõttu, kuid selleks on vaja mehhanismi, et tuua tehnoloogiad liitlasteni.

Deese sõnul peaks USA looma Puhta Energia Finantsameti (Clean Energy Finance Authority), millel oleks võimekus väljastada laene ja omakapitali puhta energia projektide jaoks. See plaan võiks olla osa USA alternatiivist Hiina «Vöö ja Tee» (Belt and Road) infrastruktuuriinitsiatiivile ning tagada USA juhtpositsioon globaalsete suurriikide vahelises pingelises perioodis.

«Uus USA agentuur võiks kasutada Energiaosakonna Laenuprogrammide Büroo (Loan Programs Office ehk LPO) teadmisi, hinnates arenevate tehnoloogiate, nagu arenenud tuumaenergia, vesinikuenergia, süsiniku kogumine ja geotermaalenergia, riske ja eeliseid,» märkis Deese. LPO väljastab laenugarantiisid ja madala intressimääraga laene ettevõtetele, kellel on paljutõotavad tehnoloogiad, kuid kellel on raskusi kommertspankadest rahastuse saamisega.

Plaani toetamiseks kutsus Deese üles kasutama selliseid vahendeid, nagu tariifid, mis soosivad importi riikidest, mis vähendavad terase ja teiste toodete tootmisel emissioone, ning arendama strateegilist mineraalide reservi.

Sellised reservid oleksid USA ja tema liitlaste käsutuses, et kaitsta puhaste tehnoloogiate jaoks vajalike materjalide tarneahelate puudujääkide eest ning Hiina domineerimise eest kriitiliste mineraalide kaubanduses.

Pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse 2022. aastal aitas Deese korraldada rekordilist müüki USA Strateegilisest Naftareservist, et aidata leevendada bensiinihindu USA tarbijatele. Ta ütles, et see kogemus aitas tal mõista mineraalireservide arendamise olulisust.

«Loodan, et liigume ideega edasi katsetamisvõimaluste- ning loomisfaasi,» märkis Deese.

Energiasekretär Jennifer Granholm ütles juunis antud intervjuus Reutersile, et USA on pidanud läbirääkimisi liitlastega Rahvusvahelises Energiaagentuuris kollektiivsete kriitiliste mineraalide reservide loomise üle.

Allikas: Reuters

Tagasi üles