17-aastane õpilane ehitas koolitöö raames tuumareaktori (3)

Copy
Cesare Mencarini oma loodud tuumareaktoriga.
Cesare Mencarini oma loodud tuumareaktoriga. Foto: ccoex.com

Kui on olemas hea idee, ei ole kunagi liiga vara seda katsetada. Nii juhtus ka Cardiffi keskkooli õpilase 17-aastase Cesare Mencariniga. Ta ehitas koolitöö raames tuumasünteesi reaktori, mille eest ta mitte ainult ei saavutanud parima hinde, vaid sai ka võimaluse minna enne ülikooli praktikale ja esitleda oma tööd Cambridge'i teadusfestivalil, teatas Cardiffi kool oma kodulehel olevas avalduses.

Mõte projektile tekkis Cesare Mencarinil ühest YouTube'i videost ning ta pidi iseseisvalt õppima elektroonika- ja kodeerimisoskusi. Eesmärk oli luua piisavalt kuum plasma, et tekitada neutroneid. Arvestades masina ülesehituse piiranguid ja pisut üle 6500 dollari (5000 naela) suurust eelarvet, pidi üliõpilane olema loominguline. Reaktorite osad valmisid eritellimusel ning seadme kontrollimine toimub Raspberry Pi abil.

Mencarini sõnul oli kolledž algselt mures, et see projekt on ohtlik. Kuid pärast põhjalikku riskianalüüsi oli kooli personal väga toetav. Mencarini pidi disaini vastavalt eelarvele kohandama ja tema eesmärk on julgustada teisi noori arendama ideid ja mõtlema, kuidas saame oma maailma parandada ja olla uuenduslikud. Tema sõnul on reaktori eesmärk luua vajalikud tingimused termotuumasünteesi toimumiseks. Kuna me ei saa siin saavutada samasugust rõhku nagu Päikese pinnal, tuli kasutada kõrget pinget, et aatomid piisavalt kuumaks saada.

Mencarini suutis luua plasma, kuid ta ei saavutanud termotuumasünteesi. Tema töö avaldas sellele vaatamata muljet Bristoli ülikooli vanemteadurile dr Yannick Verbelenile, kes pakkus talle järgmiseks aastaks praktikakohta, et ta saaks tegeleda suuremate reaktoritega.

Cardiffi koolijuht dr Julian Daviese sõnul on tegemist äärmiselt põneva projektiga, mille valmimisele kulus 1,5 aastat. Kool soovib anda oma õpilastele võimaluse töötada projektidega, mis neid huvitavad, samuti õpetada neile, kuidas sooritada eksameid ja olla julged, et nad võtaksid riske ja töötaksid välja projekte, mis on rakendatavad reaalsetes olukordades. Daviese sõnul on Cesare oma töös olnud silmapaistev ja kahtlemata avaldab tulevikus energiatööstusele olulist mõju.

Mencarini plaanib jätkata inseneriõpinguid ja kavatseb oma Bristolis töötamise aasta jooksul ülikooli kandideerida.

Vaata videost kuidas reaktor valmis.

Allikas: iflscience.com

Tagasi üles