Pentagon lubab Taanile müüa imevidinaid, mis teevad tavalised mürsud täppismoonaks (5)

Copy
Foto: USA kaitseministeerium

USA välisministeerium kiitis heaks sõjalise müügitehingu Taanile, mis sisaldab täppisrelvakomplekte (PGK) ja nendega seotud logistikat ning toetusprogrammi, mille hinnanguline väärtus on 85 miljonit dollarit. Northrop Grumman on eeldatavasti selle tehingu peatöövõtja, mis hõlmab kuni 5832 M1156 PGKd.

M1156 PGK on GPS-juhitav sütikuga komplekt, mis on mõeldud olemasolevate 155 mm suurtükiväe mürskude täpsuse parandamiseks, eesmärgiga minimeerida tahtmatuid tabamusi. Muutes tavalised suurtükimürsud täppisjuhitavaks laskemoonaks, väheneb PGK abil missiooni täitmiseks vajalike mürskude arv.

Taani taotlus nende PGKde hankimiseks järgneb varasematele rahvusvahelistele tehingutele, näiteks Austraaliale, Kanadale ja Hollandile, mis on PGKd oma sõjalisse varustusse lisanud.

M1156 PGK on ühilduv M795 ja M549A1 155 mm mürskudega ning seda saab kasutada selliste suurtükisüsteemidega nagu M109A7 Paladin Integrated Management (PIM), M109A6 Paladin ja M777A2 haubitsad.

Northrop Grumman on pärast Orbital ATK omandamist M1156 PGK tootja. Algselt 2007. aastal Alliant Techsystemsi välja töötatud PGK on mõeldud tavaliste suurtükimürskude juhitavaks laskemoonaks muutmiseks, lisades sellele GPS-juhtimissüsteemi. M1156 PGK sisaldab ohutusmehhanismi, mis ei lase mürsul plahvatada, kui see läheb sihtmärgist mööda rohkem kui 150 meetri võrra. See funktsioon on mõeldud selleks, et vähendada tahtmatute mürsutabamuste ohtu.

PGK on ühilduv erinevate 155 mm suurtükisüsteemidega.
PGK on ühilduv erinevate 155 mm suurtükisüsteemidega. Foto: USA kaitseministeerium

Näiteks 2014. aasta septembris tulistati PGKga varustatud Saksa DM111 mürske PzH2000 iseliikuvast haubitsast, saavutades suure täpsuse, kusjuures 90 protsenti mürskudest maandus 27 kilomeetri kauguselt sihtmärgist viie meetri raadiuses.

M1156 PGK programmi on pidevalt edasi arendatud, sealhulgas mitmes versioonis ja uuenduses. Tulevane M1156E2/A1 variant peaks veelgi parandama täpsust ja olema ühilduv pikendatud laskekaugusega suurtükimürskudega. Tulevaste arenduste hulka kuulub Long Range PGK, mille eesmärk on suurendada tõhusat laskekaugust 70 kilomeetrini, säilitades samas täpsuse keerulistes oludes.

Allikas: armyrecognition.com

Tagasi üles