NEW SCIENTIST TOHOH! Väljaheites leiduvad bakterid polegi nii kahjulikud, kui arvasime

Foto: pexels.com

Lahtine haav on bakterite mängumaa – kuid mõned neist on tegelikult abiks. Teadlased on avastanud, et Alcaligenes faecalis – mis sai säärase nime seetõttu, et see avastati esmakordselt väljaheites – soodustab krooniliste haavade paranemist.

Diabeediga inimestel variseb haavade paranemise protsess kokku, põhjustades kroonilisi vigastusi, mis keelduvad paranemast. Neid on raske ravida ja need võivad põhjustada valusaid infektsioone, mis põhjustavad amputatsioone või isegi surma.

Pennsylvania ülikooli teadlane Ellen White ja tema kolleegid märkasid A. faecalist haavade mikrobioomi uurides. Esialgu tundus see «kõrvalise elemendina,» millel polnud mingit mõju. Kuid nad leidsid korduvalt, et kui nad selle bakteriga haavu koloniseerisid, paranesid need kiiremini.

«See oli väga üllatav leid,» ütleb White.

Teadlased lisasid A. faecalist diabeetiliste hiirte vigastustele ja diabeedikutelt võetud nahaproovidele. Mõlemal juhul tootsid töödeldud haavad ja nahaproovid (võrreldes töötlemata kontrollidega) rohkem kiiremini liikuvaid keratinotsüüte – haava sulgemises osalevat naharakku.

White ja tema kolleegid leidsid ka, et bakter vähendab ensüümide taset, mis pärsivad õiget paranemist, mida nimetatakse maatriksi metalloproteinaasideks (MMP). Diabeediga inimestel on MMP-de tase kõrgem, nii et nende ensüümide tasakaalustamisega võib bakter taastada võime paraneda.

Swathi Balaji Texase Baylori meditsiinikolledžist ütleb, et enne selle kasutamist ravina on vaja rohkem tööd teha, sest kroonilised haavad sisaldavad keerulisi erinevaid interakteeruvaid baktereid.

«Kui keskenduda vaid ühele asjale, leiavad patogeenid viisi, kuidas sellest uuesti mööda hiilida,» ütleb ta. «Seda peab käsitlema mitme erineva nurga alt.»

Esialgu populaarteaduslikus ajakirjas New Scientist ilmunud artikkel ilmub Postimehes väljaande loal. Inglise keelest tõlkinud Sten Kohlmann.

Märksõnad

Tagasi üles