NEW SCIENTIST Teadlased leiutasid drooni, mis võib just seda kasutades igavesti lennata (1)

Foto: pexels.com

Vaid 4 grammi kaaluv droon on seni väikseim päikeseenergial töötav õhusõiduk.

Kuigi koolibrisuurune prototüüp töötas vaid tund aega, väidavad selle loojad, et nende lähenemise tulemusena võivad sündida putukasuurused droonid, mis suudavad lõpmatuseni õhus püsida.

«Päikeseenergial töötavate droonide väiksemaks muutmine on keeruline, sest väikesed päikesepaneelid ei suuda nii palju energiat toota,» ütleb Hiina Beihangi ülikooli teadlane Mingjing Qi.

Ta sõnab, et elektrimootorid muutuvad ka vähem tõhusaks, kuna soojusele läheb rohkem energiat. Selle väheneva tsükli vältimiseks töötas Qi ja tema meeskond välja lihtsa vooluringi, mis suurendab päikesepaneelide tekitatud pinget 4,5 voltilt 6000–9000 voltini.

Selle asemel, et kasutada elektromagnetilist mootorit nagu elektriautodes ja kvadrokopterites, kasutasid nad elektrostaatilist tõukejõusüsteemi.

See toimib, meelitades ja tõrjudes komponente vahelduvate elektrilaengutega, mis on paigutatud rõngakujuliselt, et keerutada ühte rootorilaba nagu helikopter.

Kerged komponendid on valmistatud õhukeste süsinikkiust tükkidega, mis on kaetud õrna alumiiniumfooliumiga.

«Meil on õnnestunud panna mikroõhusõiduk esimest korda loomulikku päikesevalgust kasutades lendama. Enne seda suutsid seda saavutada ainult väga suured ülikerged lennukid,» ütleb Qi.

Esialgu populaarteaduslikus ajakirjas New Scientist ilmunud artikkel ilmub Postimehes väljaande loal. Inglise keelest tõlkinud Sten Kohlmann.

Märksõnad

Tagasi üles