Kahtlustatakse, et 4600 aasta vanuse püramiidi ehitamiseks kasutati seda tänapäevast tehnoloogiat (2)

Copy
Djoseri püramiid Egiptuses.
Djoseri püramiid Egiptuses. Foto: Unsplash

Teadlaste sõnul võidi 4600 aastat vana Djoseri püramiid Egiptuses ehitada omalaadset hüdraulilist tõstesüsteemi kasutades. «Maastik, veeteed ja Djoseri astmikpüramiidi sisearhitektuur viitavad hüdraulikasüsteemile,» väidavad teadlased.

Senine teooria ja uued avastused

«Valitsev teooria pakub,» nagu Heritage Daily kirjutab, «et rullikute ja rampide abil liigutati ja paigutati raskeid kive. Kuid Djoseri püramiidi uurimine Saqqaras tõi päevavalgele tõendeid, et kasutati hoopis hüdraulilist süsteemi, mis on palju keerukam idee ja avab uue uurimisvaldkonna.»

Egiptlaste hüdraulikaalased teadmised

Teadlaste sõnul olid egiptlased tuntud oma uuenduslikkuse ja meisterlikkuse poolest hüdraulikasüsteemide, näiteks niisutuskanalite ja suurte kivide transportimiseks mõeldud pargaste alal. Seega, kui mõelda kuningas Djoseri umbes 150 000 ruutmeetri suurusele matusekompleksile, tekib küsimus, kuidas nad üldse sellist tehnoloogiat valdasid.

Prantsuse teadlaste uuringud

Prantsuse teadlased uurisid piirkonna valgalasid ja leidsid, et massiivne tuvastamata struktuur, tuntud kui Gisr el-Mudir, võis olla tamm, mis püüdis kinni setted ja vee. See väga nutikalt loodud veehaldussüsteem hõlmas kivist raiutud sektsioone, mis olid ühendatud kanaliga, mis sisaldas settemahutit, paisumahutit ja puhastussüsteemi. See tamm võis isegi luua tehisjärve.

Hüdrauliline tõstesüsteem

Pärast Djoseri sisemise struktuuri, sealhulgas tunnelite analüüsimist sellest vaatepunktist jõudsid teadlased järeldusele, et see toetab nende teooriat hüdraulilise tõstemehhanismi kohta, mis toimis rohkem nagu vulkaan, suunates settevaba vee läbi sisemise šahti kivide liigutamiseks. Sellist süsteemi ei ole varem kirjeldatud.

Veeressursid ja ehitus

Lisaks leiti, et piirkonna veeressursid vastasid nende hinnangutele, kui palju veejõudu oleks püramiidi ehitamiseks vaja olnud.

Edasine uurimistöö ja järeldused

Egüptoloogid on varem pakkunud erinevaid teooriaid, sealhulgas rampide, kraanade, vintside, tõstehoobade ja pöördetappide kasutamist, kuid teadlastel ei ole õnnestunud nende olemasolu tõestada. Mõned teadlased nimetavad iidset Egiptust varaseks hüdraulikatsivilisatsiooniks. Kuid arheoloogias on vähe interdistsiplinaarseid uuringuid, mistõttu vee roll püramiidide ehitamisel on jäänud uurimata.

See potentsiaalselt murranguline avastus võib heita uut valgust püramiidide ehituse organiseerimisele. Iidsetel egiptlastel võis olla palju arenenum tehnoloogia, kui oleme seni arvanud, mis avab uusi küsimusi selle kohta, kui vara see tehnoloogia välja töötati, ja suunab tulevase uurimistöö hüdraulika kasutamise uurimisele nende ehitiste puhul.

Seal, kus arvasime, et nad kasutasid lihtsalt rulle ja rampe, võisid nad olla hoopis nutikamad. Kivide transportimine ja tõstmine vee abil oleks olnud tõeliselt geniaalne lahendus.

Allikas: Interesting Engineering

Tagasi üles