Külma sõja aegne tuumapunker pandi oksjonile alghinnaga 20 000 dollarit

Copy
Foto: sdlauctions.co.uk

Kui oled kunagi soovinud omada isiklikku kaitsepunkrit, et üle elada ootamatu tuumasõda, tappev viirus või zombide rünnak, siis nüüd on see võimalus käes. Suurbritannias pandi oksjonile külma sõja aegne tuumapunker, mille alghind on umbes 20 000 USA dollarit.

Tuumapunker asub Inglismaal Cumbria maakohas Sedberghi lähedal. Krundil on oma maa-ala koos parkimiskohaga ning väike maapealne hoiukuur.

Algselt ehitas selle 1950. aastatel nüüdseks kadunud kuninglik vaatluskorpus, et jälgida vaenulikke õhusõidukeid ja tuvastada võimalikke tuumalööke. Kui külm sõda 1990. aastate alguses lõppes, lammutati enamik punkreid.

Foto: sdlauctions.co.uk

Müüja SDL Property Auctions selgitas, et see konkreetne objekt oli üks paljudest, mis ehitati 1950. aastatel ja oli mõeldud pakkuma kolmele vaatlejale kaitsvat majutust tuumarünnaku üleelamiseks. Vaatlejad pidid aru andma tuumapurustustest ja tuumarünnaku tagajärgedest. Punker oli varustatud toidu ja veega neljateistkümneks päevaks ning seal oli olemas telefoniliin ja raadioside. Telefoniliin on ühendatud ja töötab, võimaldades ka internetiühendust.

Varjupaika, mis on möödujate eest osaliselt põõsastega varjatud, pääseb lukustatava metall-luugi ja 12-meetrise metallredeli kaudu.

Foto: sdlauctions.co.uk

Hoolimata vanusest on sisemus tänu hiljutisele renoveerimisele heas seisukorras. Ruum ei sobi kindlasti klaustrofoobikutele, sest seal puuduvad aknad ja loomulik valgus. Samuti puuduvad sellised mugavused nagu vannituba või jooksev vesi, mis paneb mõtlema, kuidas vaatlejad tuumarünnaku korral hakkama said.

Sellele vaatamata võiks punker sobida nädalavahetuse puhkuseks või isegi Airbnb's üürileandmiseks. Seal on mõned istumisvõimalused, puuküttega pliit ning hoiuruum koos prügikasti, küttepuude ja muude tarvikutega.

Tuumapunker on oksjonil alghinnaga 15 000 – 20 000 naelsterlingit (umbes 19 000 – 26 000 dollarit) ja see on müügil 25. juulil hommikust alates.

Allikad: sdlauctions.co.uk ja newatlas.com

Tagasi üles