NEW SCIENTIST Peagi saavad astronaudid igal pool enda uriini juua

Foto: pexels.com

Kosmosekõndi sooritavad astronaudid võivad peagi oma uriini juua, seda tänu vee filtreerimis- ja ringlussevõtusüsteemile, mis võib täpselt NASA eelseisvateks Kuu missioonideks valmis saada.

Uriinist ja higist tekkivat heitvett taaskasutatakse rahvusvahelises kosmosejaamas juba praegu, kuid selleks vajalik mahukas varustus skafandrisse ei mahu.

NASA praegune lahendus on Maksimaalse Imavusega Rõivas, mis tehnilisest nimetusest hoolimata on sisuliselt vaid täiskasvanute mähe uriini ja väljaheidete kogumiseks.

Kosmosekõnni lõpus lähevad need mähkmed ISS-i jäätmesüsteemi ja lõpuks põlevad need Maa atmosfääris ära – see on ebarahuldav ressursside raiskamine.

New Yorgi Cornelli ülikooli teadlane Chris Mason ütleb, et praegune lahendus sobib hästi kosmosekõndideks, mis kipuvad kestma vaid paar tundi, kuid kosmoseaktiivsuse suurenemine tähendab, et vaja on paremat lahendust.

Mason ja ta kolleegid on nüüd välja töötanud umbes kingakarbi suuruse 8-kilose seadme, mis suudab kaheastmelise osmoosfiltri kaudu 87-protsendilise efektiivsusega ringlusse võtta uriini, mis on kogutud välise unisex kateetritega.

Puhastatud vesi on seejärel joogivalmis ja selle saab kostüümi kotti panna. Selle lisaeelis on pidev joogiveevarustus: praegused NASA skafandrid mahutavad veidi alla ühe liitri, millest pikaks kosmosekõnniks sageli ei piisa.

Ülejäänut 13 protsenti joogiveest ei saa välja tõmmata ja see jääb filtrisse.

«Ma arvasin, et seda oleks juba tehtud, kuid see pole nii,» ütleb Mason. «Inimesed, kes nihutavad inimkonna piire, vahetavad sageli ebamugavuse võimaluse vastu uurida täiesti uut teaduse või meditsiini valdkonda.»

Filtreerimistehnika on sama, mida ISS-is juba kasutatakse. Kuid meeskond ütleb, et puhtast uriinist on vett lihtsam eraldada, kuna erinevalt ISS-i reoveest ei sisalda see seepe ega kemikaale.

Mason ütleb, et väljaheitest vee eraldamine pole veel "täielikult lahendatud", kuid see on väiksem piirang, sest astronaudid väidavad sageli, et nad hoiduvad kosmosekõndidel lihtsalt roojamast.

Praegu on seade ainult laboris testitud prototüüp, kuid inimkatsed, mis hõlmavad uriini kogumist, selle taaskasutamist ja saadud vee joomist, algavad novembris.

Teadlaste sõnul saab seadme sisse ehitada skafandrite uutesse versioonidesse, mis on kavandatud NASA tulevaste Artemise missioonide jaoks Kuule.

NASA sõlmis uute ülikondade ehitamiseks lepingu eraettevõttega Axiom Space, kuid ettevõte keeldus vastamast New Scientisti küsimustele, kuidas nad inimjäätmetega tegelema hakkavad. NASA ei vastanud kommentaaritaotlusele.

Esialgu populaarteaduslikus ajakirjas New Scientist ilmunud artikkel ilmub Postimehes väljaande loal. Inglise keelest tõlkinud Sten Kohlmann.

Märksõnad

Tagasi üles