Rekord, mille puhul õnnitleda ei saa: loe, mis juhtus möödunud pühapäeval

Copy
Alates 2023. aasta juunist on iga järgnev kuu ületanud omaenda temperatuurirekordit võrreldes varasemate aastate sama kuuga.
Alates 2023. aasta juunist on iga järgnev kuu ületanud omaenda temperatuurirekordit võrreldes varasemate aastate sama kuuga. Foto: Freepik

Pühapäeval, 21. juulil registreeriti Maa kõigi aegade kuumim päev. ELi kliimaseireameti Copernicuse avaldatud esialgsete andmete järgi oli pühapäeval mõõdetud globaalne keskmine õhutemperatuur 17,09 °C (62,7 Fahrenheiti kraadi), mis on kõige soojem nende 1940. aastani ulatuvates andmetes.

Uus päevane tipptemperatuur oli 0,01 Celsiuse kraadi võrra kõrgem kui eelmine rekordtemperatuur, mis registreeriti mullu suvel, 6. juulil 2023, ja oli 17,08 kraadi.

C3Si direktor Carlo Buontempo ütles, et kuigi eelmisest rekordist on vaid väike kasv, on tõeliselt hämmastav see, et viimase 13 kuu jooksul on registreeritud enneolematu globaalne soojenemise periood. Alates 2023. aasta juunist on iga järgnev kuu ületanud omaenda temperatuurirekordit võrreldes varasemate aastate sama kuuga.

Copernicuse teatel ei olnud uus rekord selles kontekstis ja põhjapoolkera suve tipphetkel ootamatu, et see uus päevakõrgus ületatakse. Lisaks öeldi, et ülemaailmne temperatuur peaks varsti saavutama oma haripunkti ja seejärel langema, kuigi lähinädalatel võib esineda täiendavaid kõikumisi.

See juhtus ajal, mil kuumalained ja metsatulekahjud laastavad Euroopat ja Ameerika Ühendriike.

Kliimamuutused põhjustavad pikemaid, tugevamaid ja sagedasemaid äärmuslikke ilmastikunähtusi, nagu kuumalained ja üleujutused, ning sel aastal on kogu maailmas toimunud ulatuslikud loodusõnnetused. Sel aastal on surmavad kuumalained tabanud juba Põhja-Ameerikat, Mehhikot, Indiat ja Taimaad, samas kui üleujutused on laastanud Ida-Aafrika, Hiina ja Brasiilia territooriume. Metsatulekahjud põlevad üle Lõuna- ja Ida-Euroopa ning Kanadas ja Ameerika Ühendriikides, kuna pikaajalised palavad temperatuurid mõnes põhjapoolkera osas muudavad keskkonna äärmiselt kuivaks.

Allikas: sciencealert.com

Tagasi üles