Loe kuidas T-Rex tegelikult elas ja millega Jurassic Parki film mööda pani

Copy
T-rex Victoria on praegu Austraalias Melbourne'i muuseumis asuv rändnäitus.
T-rex Victoria on praegu Austraalias Melbourne'i muuseumis asuv rändnäitus. Foto: Michael Irving / New Atlas

«Victoria the T-rex» on rändnäitus, mis hetkel asub Melbourni muuseumis Austraalias, ja pakub põhjalikku ülevaadet Tyrannosaurus rexi tegelikust olemusest, erinevalt filmides kujutatud mütoloogiast. Victoria, kellest jäänud kivistised leiti 2013. aastal Lõuna-Dakotast USA-s, on muljetavaldav isend, koosnedes 199 luust ja seistes 3,6 meetri kõrgusena ning olles üle 12 meetri pikk. See on suuruselt teine teadaolev T-rexi luustik pärast kuulsust kogunud Sue'd.

Näitus toob esile T-rexi välimuse, tema võimalikud häälitsused ja käitumise, tuginedes uusimatele teaduslikele avastustele. Victoria elulugu, mida luud jutustavad, paljastab, et ta elas vägivaldset elu, mida tõestavad hammustusjäljed ja sügavad armid tema koljus ja alalõuas. Näituse külastajad saavad näha T-rexi realistlikku koljut, mis kaalub 139 kg ja on liiga raske, et teda saaks iseseivalt skeletile kinnitada.

Näituse üks peamisi eesmärke on ümber lükata mitmeid filmide poolt loodud müüte. Näiteks näitab näitus, et T-rex ei röögatanud nagu filmides, vaid tegi tõenäolisemalt kinniste huultega häälitsusi, sarnaselt emudele või krokodillidele. Lisaks ei oleks T-rexi nägemine andnud inimestele pääsemislootustki, kuna teadusuuringud on näidanud, et T-rexil olid suurimad silmad kõigist maismaaloomadest ja suurepärane sügavustaju – Spielbergi filmis kujutatud vaid-liikumist nägevana kujutatud türannosauruse eest sai kangestudes pääseda.

Näitusel on interaktiivsed eksponaadid, mis võimaldavad külastajatel võrrelda T-rexi nägemis- ja haistmisvõimekust inimeste ja teiste dinosaurustega. Samuti saavad külastajad disainida oma hologramme T-rexist, määrates selle värvi ja sulgede olemasolu ning hinnates nende loomingu tõenäosust.

Teaduslikud uuringud on näidanud, et T-rexi hambad olid unikaalsed, paksud ja sakilised nagu praenoad, võimaldades neil purustada luid ja tekitada suuri haavu. Victoria luud näitavad, et ta kannatas tõsiste vigastuste all, sealhulgas murdunud kaelalülid ja surmavad nakkused.

Näitus «Victoria the T-rex» pakub põhjalikku ja kaasahaaravat kogemust, mis toob esile Tyrannosaurus rexi tõelise olemuse ja eluloo, eristades seda Hollywoodi mütoloogiast.

Näitus on avatud Melbourni muuseumis kuni 20. oktoobrini.

Allikas: New Atlas

Tagasi üles