Marsikulgur purustas rattaga kivimikänkra ja sealt tuli välja midagi täiesti ootamatut (1)

Copy
Need kollased kristallid paljastusid pärast seda, kui NASA Curiosity sõitis 30. mail juhuslikult üle kivi ja avas selle. Teadlased tuvastasid hiljem, et need kristallid on orgaaniline väävel.
Need kollased kristallid paljastusid pärast seda, kui NASA Curiosity sõitis 30. mail juhuslikult üle kivi ja avas selle. Teadlased tuvastasid hiljem, et need kristallid on orgaaniline väävel. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Marsikulgur Curiosity purustas kogemata kivimikänkra, millest valgus välja midagi täiesti ootamatut. Kui kulgur rullus oma 899-kilogrammise kerega üle kivi, murdus see lahti, paljastades kollased kristallid, mis osutusid orgaanilise väävli kristallideks ehk väävlikiviks.

Kuigi sulfaadid on Marsil üsna tavalised, on see esimene kord, kui punaselt planeedilt leitakse väävlit puhtal kujul. Veelgi põnevam on see, et Gediz Vallise kanal, kust Curiosity kivi leidis, on täis kivimeid, mis näevad välja väga sarnased väävlikiviga. See viitab sellele, et seal võib elementaarset väävlit olla mõnes kohas rohkesti.

«Puhtast väävlist koosneva kivivälja leidmine on nagu oaasi leidmine kõrbes,» ütleb NASA Curiosity projekti teadlane Ashwin Vasavada. «Seda ei tohiks seal olla, nii et nüüd peame seda olukorda selgitama asuma. Kummaliste ja ootamatute asjade avastamine ongi see, mis teeb planeediuuringud nii põnevaks,» lisas Vasavada.

NASA marsikulgur Curiosity jäädvustas 31. märtsil selle vaate Gediz Vallise kanalist. See ala on tõenäoliselt tekkinud suurte vee- ja killustikutulvade tagajärjel.
NASA marsikulgur Curiosity jäädvustas 31. märtsil selle vaate Gediz Vallise kanalist. See ala on tõenäoliselt tekkinud suurte vee- ja killustikutulvade tagajärjel. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Sulfaadid on soolad, mis tekivad, kui väävel, tavaliselt ühendina, seguneb vees teiste mineraalidega. Kui vesi aurustub, segunevad mineraalid ja kuivavad, jättes maha sulfaadid. Need sulfaatmineraalid võivad selgitada palju Marsi kohta, näiteks selle vee ajaloost ja sellest, kuidas see on aja jooksul muutunud.

Puhas väävel seevastu moodustub ainult väga piiratud tingimustes, mida ei ole Marsi piirkonnas, kus Curiosity oma avastuse tegi, teadaolevalt esinenud. Kui aus olla, siis on palju asju, mida me Marsi geoloogilisest ajaloost ei tea, kuid Marsi pinnal lihtsalt ringi liikuva puhta väävli avastamine viitab sellele, et seal on midagi üsna suurt, millest me teadlikud ei ole.

Selles 360-kraadises videos saab uurida Gediz Vallise kanalit, kus NASA marsikulgur Curiosity avastas väävlikristallid ja võttis 41 kiviproovi. Pildid jäädvustati maismaasõiduki MastCamiga juunis:

Oluline on mõista, et väävel on kogu elu jaoks asendamatu element. Tavaliselt omastatakse seda sulfaatidena ja seda kasutatakse kahe olulise aminohappe valmistamiseks, mida elusorganismid vajavad valkude valmistamiseks. Kuna me oleme Marsil leiduvatest sulfaatidest juba mõnda aega teadlikud, ei ütle see avastus meile selles valdkonnas midagi uut. Igatahes ei ole me veel leidnud Marsilt mingeid märke elust. Küll aga komistame pidevalt jäänuste otsa, mis võiksid elusorganismidele kasulikud olla, sealhulgas keemia, vesi ja kunagised elamiskõlblikud tingimused.

Kuna me oleme siin Maal paigal, on Marsile ligipääsemise võimalused üsna piiratud. Curiosity instrumendid suutsid analüüsida ja tuvastada rikkalikke kivimeid Gediz Vallise kanalis, kuid kui ta ei oleks võtnud marsruuti, mille jooksul veeres kulgur üle ja lõhkus ühe neist kivimitest lahti, oleks läinud veel hulk aega, et sellise leiuni jõuda.

Järgmine ülesanne on välja selgitada, kuidas täpselt võis väävel sinna tekkida. See nõuab veel mõningast uurimistööd, mis võib hõlmata ka Marsi geoloogilise arengu üksikasjalikku modelleerimist. Samal ajal jätkab Curiosity andmete kogumist. Gediz Vallise kanal on Marsi ajaloo seisukohalt rikkalik piirkond, kunagine veetee, mille kivimid kannavad nüüd selle iidse jõe jälgi, mis miljardeid aastaid tagasi üle nende voolas.

Allikad: sciencealert.com ja NASA

Tagasi üles