Vananemise kurja juur leitud – Singapuris käivad katsed selle eluiga pikendava ravimiga

Copy
See kuri valk, mis meid vanemaks teeb, on nüüd avastatud ja selle leviku vastu rohi leitud. Nüüd jääb üle oodata, kuni sellest üldkasutatav ravim tehakse, mis pikendab eluiga ja teeb tervemaks.
See kuri valk, mis meid vanemaks teeb, on nüüd avastatud ja selle leviku vastu rohi leitud. Nüüd jääb üle oodata, kuni sellest üldkasutatav ravim tehakse, mis pikendab eluiga ja teeb tervemaks. Foto: Mabel Amber / Pixabay

Kes ei tahaks vananemist seljatada ning elada tervelt ja kaua? Uus ravim pidavat pikendama eluiga kuni 25%, ennetab samal ajal ka nõrkust ja haigusi ning aitab elada tervemalt.

Kõik need paljulubavad omadused käidi välja, kui teadlased avastasid esimest korda, mismoodi üks spetsiifiline valk levib meie organites vananemise käigus, soodustades ja kiirendades vananemisprotsessi.

Lahendus on pealtnäha lihtne: järelikult tuleb selle valgu levikut takistada ning võibki mitte ainult elada kauem, vaid aeglustada oma keha füüsilist allakäiku, mis praegu on vananemise paratamatu osa.

Singapuris asuva meditsiinikooli Duke-NUS teadlased on varem läbi viinud kolm erinevat uuringut, et uurida valgu interleukiin-11 (IL-11) leviku laienemist ja selle rolli südame, neerude, maksa ja kopsude tervisele elu jooksul.

Viimased uuringud on viinud juba ka eksperimentaalse IL-11 vastase ravini, mis on praegu kliiniliste katsete järgus fibrootilise kopsuhaiguse raviks.

Vähem rasva ja haigusi

Teadlased tuvastasid IL-11 rolli vananemisprotsessis, mille käigus selle valgu suurenenud tootmine põhjustab rasva kogunemist maksa ja kõhu piirkonda, samuti lihasmassi ja lihasjõu vähenemist. Selle valgu laiema leviku blokeerimisega võiks neid vananemise tunnuseid oluliselt kärpida.

Projekti esimene autor, Duke-NUSi assistentprofessor Anissa Widjaja, selgitas, et eksperiment algas 2017. aastal, kui kolleeg saatis neile koeproove hoopis ühe teise teadustöö jaoks. Uudishimust tegi Widjaja mõned katsed, et kontrollida IL-11 tasemeid. Tulemused näitasid selgelt, et IL-11 tase suurenes vanusega, mis oli teadlaste jaoks põnev avastus.

Vasakul tavaline hiir, kes elas oma elu nagu ikka, paremal aga anti-IL-11 ravi saanud isend, kes vananedes oli tervem ja elas kauem. Pildil on nad mõlemad 108-nädalased.
Vasakul tavaline hiir, kes elas oma elu nagu ikka, paremal aga anti-IL-11 ravi saanud isend, kes vananedes oli tervem ja elas kauem. Pildil on nad mõlemad 108-nädalased. Foto: teadustöö / meditsiinikool Duke-NUS

Eelkliinilises hiirtega mudelis leidsid teadlased, et selle valgu eemaldamine kaitses vananemisega seotud organismi allakäigu eest, aitas vähendada nõrkust ja isegi haigusi.

IL-11 eemaldamine hiirtel pikendas nende eluiga. Kui hiirtele anti anti-IL-11 ravimit 75 nädala vanusest (umbes inimese 55. eluaasta ekvivalent) kuni surmani, suurenes isaste hiirte keskmine eluiga 22,5% ja emaste hiirte eluiga 25%.

Hiired ei elanud mitte ainult kauem, vaid neid kaitses ravim vananemise peamiste tunnuste eest. Anti-IL-11 ravi parandas ainevahetust, mille käigus loomad tootsid kaloreid põletavat pruuni rasva, mitte probleemset valget rasva, blokeeris lihasmassi ja liikumisjõu vähenemist ning kaitses kardiometaboolsete haiguste eest.

Kuni 25% pikem elu

Hoolimata sellest, et keskmine eluiga on viimastel aastakümnetel märkimisväärselt pikenenud, on siiski märgatav erinevus elatud aastate ja tervena elatud aastate vahel, selgitas Duke-NUSi dekaan professor Thomas Coffman. See avastus võib olla murranguline, lubades eakatel pikendada just tervena vananemist, vähendades nõrkust ja kukkumisohtu ning parandades südame tervist.

Vananenud hiirtel on olnud vähk peamine surmapõhjus ja selle uuringu käigus tehtud lahkamised näitasid, et IL-11 pärssimine vähendas oluliselt ka seda haigust.

Anti-IL-11 ravimi kliinilised uuringud koos immuunraviga vähi raviks ongi nüüd juba järgmisena plaanis.

Ravi parandas veel rakkude tervist üldiselt, vähendades telomeeride lühenemise kiirust – mis toimub iga kord, kui rakk jaguneb – ja hoides mitokondrid efektiivselt toimimas. Kuna anti-IL-11 ravi on juba fibrootilise kopsuhaiguse varases testimisfaasis, on teadlased rahul ka selle ohutusega.

Eluiga pikendava ravimi väljatulek võtab siiski veel aega

Teadlaste eesmärgiks on, et ühel päeval kasutatakse anti-IL-11 ravi võimalikult laialt, et inimesed üle maailma saaksid elada tervemalt ja kauem, ütles SingHealth Duke-NUSi Akadeemilise Meditsiinikeskuse südame-veresoonkonna meditsiini professor ja uuringu vanemautor Stuart Cook. See pole tema sõnul aga lihtne, kuna ravimite heakskiitmise protsessid vananemise raviks pole veel hästi määratletud ja kliinilisteks uuringuteks vahendite kogumine on selles valdkonnas väga keeruline.

See võib aga olla üks kõige lootustandvamaid ravimeetodeid seni, kui teadlased jätkavad otsinguid vananemisvastase «püha graali» leidmiseks. Arvatakse, et vananemisprotsessi aeglustamine, mis suurendaks eeldatavat eluiga vaid kasvõi ühe aasta võrra, tooks kasu 35 triljoni euro väärtuses.

Meditsiinikoolis Duke-NUS tehtud uuring avaldati ajakirjas Nature.

Tagasi üles