IT KAOS Crowdstrike'i rikked on jõudnud ka Eestisse

Copy
Foto: Annette/Pixabay

Täna tabas üle maailma paljude ettevõtete IT-süsteeme ootamatu rike, mis tõi kaasa enneolematud sidekatkestused ja tõrked IT-l tuginevate teenuste kasutamises. Riigi infosüsteemi ameti (RIA) intsidentide käsitlemise osakond (CERT-EE) on saanud teavitused esimestest intsidentidest ka Eestis.

Riigi infosüsteemi ameti intsidentide käsitlemise osakonna juhataja asetäitja Käsper Kivisoo sõnul on üldjoontes tegemist Crowdstrike'i välja antud probleemse tarkvarauuenduse tagajärgedega.

Probleem võib puudutada Windowsi seadmeid, kuhu on paigutatud Crowdstrike'i küberturvalisuse teenuse agent. Praeguse info järgi võib sel uuendusel olla mõju muu hulgas Azure'i ja Microsoft 365 teenuste toimimisele.

Katkestuste tõenäosus ei ole hetkel teadaolevalt seotud kellaajaga.

Riigi infosüsteemi ameti (RIA) intsidentide käsitlemise osakond (CERT-EE) on saanud teavitused esimestest intsidentidest ka Eestis ning kõigil teistel mõjutatud asutustel-ettevõtetel palutakse sellest samuti teada anda cert@cert.ee. RIA pakutavad teenused probleemist mõjutatud ei ole.

RIA esialgne hinnang on, et Eestis on selle intsidendi mõju seni pigem piiratud.

Käsper Kivisoo lisas, et RIA-t on probleemidest teavitanud Elektrilevi ja üks suurem teenindusettevõte. Nagu Elektrilevi ise on avalikult selgitanud, puudutavad häired klientide teenindamisega seotud arvutitöökohti, aga mitte elektriga varustamist. Teise RIA-t teavitanud ettevõtte sõnul on neil probleemid praeguseks lahendatud. RIA on suhelnud aktiivselt ka teiste suuremate riigiasutuste ja olulisi teenuseid pakkuvate ettevõtetega ning seni pole meil infot, et CrowdStrike’i intsidendi mõju oleks Eestis laiem.

Rike puudutas näiteks EhituseABC ehituspoodi, mille kodulehel oli lõuna paiku selline teade: 

Foto: Ekraanitõmmis

Märksõnad

Tagasi üles