Põhja-Rootsis startis suurim õhupall, mis on kunagi lennanud

Copy
Rekordilise suurusega õhupall, mis NASA teaduseksperimenti pardal kannab, on 1,7 miljoni kuupmeetri suurune.
Rekordilise suurusega õhupall, mis NASA teaduseksperimenti pardal kannab, on 1,7 miljoni kuupmeetri suurune. Foto: Swedish Space Corporation

Põhja-Rootsist Esrange'i kosmosekeskusest tõusis taevasse suurim stratosfääri õhupall, mis teel oma sihtkohta Põhja-Ameerikas uurib röntgenikiirgust polaarvööndi atmosfääris. Eesmärk on jõuda kõrgemale, kui NASA varasemad stratosfääri õhupallid on kunagi lennanud.

BOOMSi lähetuse taga seisab NASA. Nimi on lühend sõnadest Balloon Observation of Microburst Scales. See on poolustele kõige lähemal asuva atmosfääri röntgenikiirguse kõrge eraldusvõimega pildistaja. Rekordilise suurusega õhupall, mis teaduseksperimenti pardal kannab, on 1,7 miljoni kuupmeetri suurune. See suurus võimaldab õhupallil tõusta uutesse kõrgustesse.

Lend on katse, mille eesmärk on testida 60 MCF õhupalli võimekust kõrgemal kui 150 000 jalga, mis vastab umbes 45,7 kilomeetri kõrgusele. See jääb kõrgemale, kui NASA varasemad stratosfääri õhupallid on kunagi lennanud, ning sellisel kõrgusel ollakse kõrgemal 99 protsendist Maa atmosfäärist, mis on vajalik erinevate kiirguste uurimiseks, mida atmosfäär muidu blokeeriks.

BOOMSi teekond Põhja-Rootsist Põhja-Ameerikasse.
BOOMSi teekond Põhja-Rootsist Põhja-Ameerikasse. Foto: SSC

60 MCF õhupall on teadusmaailma jaoks väga oluline.

Mõned lennutatavad instrumendid on nii tundlikud atmosfäärist tulenevate kõrvalekallete suhtes, et isegi 40 kilomeetrist veidi kõrgemal lendamine võib tuua palju teaduslikku kasu. «Selle õhupalli kõrgussuutlikkuse kindlaksmääramine võimaldab NASA-l jätkata piiride nihutamist selle osas, mida me teadusringkondadele osutame,» ütles NASA õhupalliprogrammi büroo direktor Andrew Hamilton.

Pardal toimuva eksperimendi eesmärk on teha esimesed kõrge resolutsiooniga pildid nn elektronide mikropursete röntgenkiirgusest. Need sademed esinevad ainult teatud kohtades Maa magnetväljas, mistõttu on Põhja-Rootsis asuv stardipaik eriti oluline.

Foto: Swedish Space Corporation

«Asjaolu, et NASA on otsustanud teha sellise olulise katselennu Esrange'is, näitab, et meie aastakümneid kestnud tihe koostöö jätkub endiselt. Esrange on ainulaadne rajatis rahvusvaheliseks teadustööks kõige kõrgemal tasemel,» ütles Lennart Poromaa, SSC teadusteenuste president ja Esrange'i kosmosekeskuse välijuht.

SSC jaoks on BOOMS suurim õhupall, mis on kunagi startinud. Selle lennukõrgusel on õhupalli väliskeskkonna õhurõhk nii madal, et õhupalli sees olev gaas paisub täies mahus. Selleks ajaks on selle maht ligikaudu kolm korda suurem kui Avicii areenil (varem tuntud kui Stockholmi Globe Arena). Maailmas on vähe kohti, kus on võimalik sellise suurusega õhupalle lennutada – ja Esrange on üks neist.

«Suve esimesest poolest alates oleme Esrange'ist välja lasknud seitse hiiglaslikku õhupalli ning meil on olnud kohapeal samaaegselt nii Prantsuse kosmoseagentuur CNES kui ka Ameerika vaste NASA. See on midagi tõeliselt ainulaadset, sest nüüd oleme jõudnud oma õhupallide võidukäikude crescendo'sse, käivitades suurima õhupalli, mis on kunagi olnud. See näitab, et oleme oma töös maailma parimate seas,» lisas Poromaa.

Allikad: SSC ja defence-industry.eu

Tagasi üles