Vaata videot Lõuna-Korea asus masstootma droonitapulasereid – 1,5 dollarit pauk (1)

Copy
Lõuna-Korea asus tootma laserrelva Block-I.
Lõuna-Korea asus tootma laserrelva Block-I. Foto: youtube.com / @dapapr

Lõuna-Korea alustas odava laserrelva masstootmist, mis on katsetamise käigus edukalt tulistanud alla väikeseid droone, teatas riigi relvaamet neljapäeval. Laserrelva nimetatakse Block-I-ks ja see suudab täpselt tabada väikseid mehitamata õhusõidukeid ja multikoptereid, öeldakse Lõuna-Korea kaitsehangete ameti (DAPA) pressiteates.

Väljaandes ei mainitud relva maksumust, kuid öeldi, et iga lask maksab vaid umbes 1,50 dollarit. Relvaameti edastatud piltidel on näha umbes laevakonteineri suurust seadet, mille peale on paigaldatud laser ja mille ühele küljele on arvatavasti paigaldatud radar või jälgimisseade. DAPA ütles, et seadme mõõtmed on 9 meetrit x 3 meetrit x 3 meetrit ja see tulistab laserkiiri, mida on raske, kui mitte võimatu, enne tabamust avastada.

Laserrelva nimetatakse Block-I-ks.
Laserrelva nimetatakse Block-I-ks. Foto: dapa.go.kr

«Lask on nähtamatu ja hääletu, ei vaja eraldi laskemoona ja seda saab kasutada ainult elektri olemasolul,» öeldakse DAPA teatises. Tulevased versioonid võidakse välja töötada palju suuremate sihtmärkide, sealhulgas lennukite ja ballistiliste rakettide hävitamiseks, mis oleks potentsiaalne «mängumuutja», öeldakse pressiteates.

DAPA töötab juba välja laserõhutõrjerelva süsteemi Block-II, mille võimsus ja laskekaugus on praegusega võrreldes veelgi paremad.

Samas tuleb Block-I relv ise mängu olulisel ajal. Ukrainas, Lähis-Idas ja mujal on väikesed droonid näidanud, et nad suudavad mitmete miljonite dollarite eest toodetud sõjavarustust, sealhulgas tanke, rivist välja lüüa või koguni hävitada. Relvajõud reageerivad sellele tavaliselt niimoodi, et püüavad odavaid droone välja lülitada kaitsesüsteemidega, mis maksavad kümneid tuhandeid dollareid ühe tabamuse kohta. Relv, mis suudaks sama teha praktiliselt sentide eest, oleks suur kasu riigile, kes suudab seda rakendada.

RAND Europe'i mõttekoja kaitse- ja julgeolekudirektori assistent James Black kirjutas jaanuaris oma blogipostituses: «Odavad droonid ja raketid on muutnud rünnaku ja kaitse majanduslikku kalkulatsiooni nende kasuks, kes kasutavad suurtes kogustes odavaid mehitamata süsteeme ja laskemoona, et keerulisemad õhu- ja raketikaitsesüsteemid üle mängida.»

Lõuna-Korea on püüdnud tugevdada oma reageerimisvõimet väikeste droonide vastu pärast seda, kui viis Põhja-Korea drooni tungisid detsembris 2022 üle Korea-vahelise piiri.

Foto: youtube.com / @dapapr

DAPA teatel on Block-I relv olnud arenduses viis aastat ja sellesse on investeeritud rohkem kui 63 miljonit dollarit. DAPA teatel hinnati süsteem 2023. aasta aprillis lahingukõlblikuks pärast seda, kui see saavutas lahingukatsetel sihtmärkide allatulistamisel 100% edu. Ameti teatel on Lõuna-Korea esimene riik, kes avalikult tunnistab, et ta võtab kasutusele masstoodanguna toodetud laserrelva.

Varem sel aastal tutvustas Suurbritannia uut laserrelva, mis sõjaväe sõnul võib pakkuda letaalset raketi- või lennukitõrjet maksumusega umbes 13 dollarit lasu eest. Kuid selle relva kasutuselevõtu kuupäevast ei ole teatatud. 2022. aastal katsetas USA merevägi edukalt oma suure energiaga lasersüsteemi tiibraketi vastu. Kuid mereväe aruandes öeldi, et seda ei ole kavas sõjategevuses kasutusse võtta, lisades, et see pakub pilguheitu laserrelvade tulevikku.

Allikad: cnn.com ja koreatimes.co.kr

Tagasi üles