Osta ära Sauruse skelett läheb oksjonile – neid on ennegi müüdud ja vaata, millise raha eest

Copy
150 miljonit aastat vana stegosauruse fossiil .10. juuli 2024, New York, Sotheby's.
150 miljonit aastat vana stegosauruse fossiil .10. juuli 2024, New York, Sotheby's. Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Scanpix

New Yorgis asuv Sotheby'si oksjonimaja paneb 17. juulil oksjonile 3,35 meetri kõrguse ja 6,09 meetri pikkuse stegosauruse fossiili.

Stegosaurused asustasid Maad hilisjuura perioodil, 161–146 miljonit aastat tagasi. Paleontoloog, kes fossiili leidis, pani oma leiule nimeks Apex.

Oksjonimaja hinnangul on Apexi väärtus 4–6 miljonit dollarit.

Jason Cooper leidis fossiili 2022. aasta mais Ameerika Ühendriikides Colorados asuva sobiva nimega Dinosauruse linna lähedalt oma kinnistult.

Sotheby'si ülemaailmse teaduse ja popkultuuri juhi Cassandra Hattoni sõnul tähistab Apex äärmiselt olulist verstaposti, sest see on lihtsalt üks parimaid fossiile, mis on kunagi välja kaevatud. Hiiglaslik stegosauruse skelett on kõige terviklikum ja paremini säilinud eksemplar täies suuruses, kuna see sisaldab 254 fossiilset luuelementi 319st. «Stegosaurus on üks maailma tuntumaid dinosauruse liike, mille ainulaadne siluett on põlvkondi paelunud ja vaimustanud,» ütles Hatton.

Sotheby's on teinud Cooperiga põhjalikku koostööd, tagades, et protsessi iga samm, alates leiust kuni lõpliku paigaldamiseni, on korraldatud ülima hoole ja täpsusega.

Sellised oksjonid on viimastel aastatel sagenenud, mis on esile kutsunud paleontoloogide kriitikat, sest nende arvates tuleks neid leide säilitada muuseumides või muudes avalikes ruumides, mitte müüa neid erapakkujatele.

Oksjonimaja hinnangul on Apexi väärtus 4–6 miljonit dollarit, mis on siiski vähem kui maailma kõige terviklikuma Tyrannosaurus rex'i skeleti Stani väärtus, mis müüdi 2020. aastal rekordilise 31,8 miljoni dollari eest.

Uurisime teema kohta Eesti Loodusmuuseumi direktor Heidi Jõksilt ja Loodusmuuseumi zooloogilt-kuraatorilt Joosep Sarapuult.

„Ameerikas leitud saurus võiks jääda Ameerika mandrile ja seda võiks eksponeerida nt New Yorki vmt suures loodusmuuseumis,« arvab Heidi Jõks. „Skeleti hind on samaväärne kogu Eesti Loodusmuuseumi uue planeeritava ekspositsiooni maksumusega ehk lihtsalt öeldes ei käiks ka meie jõud sellest üle,» selgitas Jõks.

«Loomulikult oleks see saurus oleks vägev ja tooks kindlasti rahvast muuseumisse juurde. Aga seda, et see investeering ennast ära tasuks, ma ei usu,» ütleb Joosep Sarapuu. «Kogude osakonna eesmärk on koguda ja hoida eksemplare hariduseks ja teaduseks. Teaduse tegemiseks ei oleks meil mõistlik seda osta, sest pole vahet, kas teadlane laenutab skeletti meilt või mujalt – teadus ja maailm võidavad sellest niikuinii ning see ongi teaduse eesmärk,» ütles Sarapuu.

Loodusmuuseumi kommunikatsioonijuht Dagmar Lamp lisas omalt poolt, et kindlasti oleks vägev, kui Eesti Loodusmuuseumis oleks dinosauruse skelett. Loodusmuuseum pakub oma sünnipäevapakettides dinosauruste-teemalisi üritusi ja laste (mitte ainult, ka täiskasvanute!) vaimustus oleks ilmselgelt ilmatu, kui saaks aega veeta «tõelise dinosaurusega». Samas lähtub Eesti Loodusmuuseum alati printsiibist harida inimesi Eestile omase looduse teemal ja pole midagi teha - kahjuks dinosaurused kunagi siin ei elanud.

Allikas: cbsnews.com

Tagasi üles