SEE SAAB OLEMA VAATEMÄNG! Loe spordivõistlusest kus doping on koguni mööödapääsmatu (2)

Copy
Järgmise aasta lõppu planeeritud Enhanced Gamesil julgustatakse sportlasi dopingut kasutama, et püstitada uusi maailmarekordeid.
Järgmise aasta lõppu planeeritud Enhanced Gamesil julgustatakse sportlasi dopingut kasutama, et püstitada uusi maailmarekordeid. Foto: Unsplash

Hiljemalt selle kuu lõpus Pariisi olümpiamängudel testitakse sportlasi sooritusvõimet parandavate ravimite suhtes, kuid ühel võistlusel, mis kavatseb hakata olümpiamängudega konkureerima, on doping peamine eesmärk. Sportlastelt võetakse seal välja kõik, mis neil on ja mida saab keemia abil lisada. 

Järgmise aasta lõpuks kavandatud Enhanced Games ei kavatse võistlejaid ravimite suhtes testida, vaid julgustab neid kasutama meditsiini edusamme, et püstitada maailmarekordeid.

Korraldajad väidavad, et vabastades sportlased dopinguvastaste agentuuride türanniast ja omaks võttes tehnoloogiat, püüab Enhanced Games «arendada inimkonda ohutult uueks superinimkonnaks».

Kuid teadlased, kes on uurinud sooritusvõimet parandavate ravimite mõju, ütlesid AFP-le, et nad kardavad, et mängud sunnivad sportlasi dopingut tarbima nii äärmuslikul tasemel, et nad võivad riskida südameinfarkti, insuldi või isegi surmaga.

Endiselt pole selge, kas Enhanced Games üldse toimub. World Athleticsi president Sebastian Coe on kogu idee naeruvääristanud kui «jama».

Kuid hoog näib kasvavat pärast seda, kui Austraalia endine olümpiaujuja James Magnussen registreerus ja võistluse korraldajad teatasid miljonite dollarite suurusest rahastusest investoritelt, sealhulgas USA libertaarlaselt miljardärilt Peter Thielilt.

Astrid Kristine Bjornebekk, Oslo ülikooli haigla teadlane, ütles, et oli šokeeritud, kui sai teada, et on isegi võimalus, et see äärmiselt ohtlik idee võiks reaalsuseks saada.

Auru antakse juurde

Bjornebekk, kes on uurinud, kuidas anaboolsed steroidid kahjustavad tõstjate aju, hoiatas, et mängud vallandavad «piirideta kasutamise».

Illustreerides, kuidas see kontseptsioon võiks sellist kasutamist motiveerida, ütles Magnussen ühes podcast'is, et ta kavatseb «maksimaalselt auru juurde» saada 1 miljoni dollari suuruse preemia näol 50 meetri vabaujumise maailmarekordi purustamise eest.

Lisaks ujumisele plaanitakse mängudel korraldada ka kergejõustiku, võimlemise, tõstmise ja võitlusspordi võistlusi.

Bjornebekk hoiatas, et steroidide ja võitlusspordi, nagu segavõitluskunstid, kokkusegamine suurendab märkimisväärselt riski, et keegi võistluse ajal sureb.

Nende riskide vältimiseks ütles Enhanced Gamesi pressiesindaja AFP-le, et kõik sportlased on pärast registreerumist «pideva jälgimise all».

See hõlmab tervisekontrolle, psühholoogilisi uuringuid ja jälgimist uue tehnoloogia abil, näiteks «reaalajas kaasaskantava ehhokardiogrammiga (echocardiogram)», ütles pressiesindaja.

Kuid Norra Bergeni ülikooli teadlane Dominic Sagoe, kes on juhtinud uuringut, mis leidis, et üks kolmest steroidikasutajast jääb sõltuvusse, hoiatas, et eduka Enhanced Gamesi tagajärjed «võivad levida ühiskonda».

Ta kartis, et nende sportlaskangelaste inspireeritud lapsed võivad hakata steroide otsima või et innukad sportlased võiksid steroididel tekkivat vägivalda tänavatele viia.

«Me ei suuda isegi ette kujutada tagajärgi,» ütles ta. «See pole midagi, mille üle naerda.»

Eksperdid ütlesid, et anaboolsed steroidid oleksid tõenäoliselt mängudel kõige sagedamini kasutatav ravim.

Nende steroidide liigne kasutamine põhjustab maksa- või neerukahjustusi, kõrget vererõhku ja kolesterooli, viljatust, vaimse tervise probleeme ja suuremat vähiriski.

«Kuid sportlased võtaksid tõenäoliselt ka mitmesuguseid ravimeid, sealhulgas kasvuhormoone, vere dopingut erütropoetiini (EPO), insuliini, sealhulgas ka ravimeid teiste ravimite kõrvaltoimete leevendamiseks,» ütles Sagoe.

Bjornebekk hoiatas, et kõige ohtlikumad ravimite kombinatsioonid tõenäoliselt saavutavad parimaid tulemusi.

Sundimise vahend

Enhanced Gamesi pressiesindaja ütles, et sooritusvõimet parandavate ravimite kõrvaltoimeid ja kahjulikke tagajärgi võiks korraliku kliinilise järelevalve ja ekspertide juhendamisega vältida.

«Uus meditsiinikomisjon ja teaduslik nõukogu töötavad täpselt välja, kuidas kavatsetakse võistlustel sportlaste ohutust jälgida,» lisas ta.

Suurbritannia Swansea ülikooli spordieetika ekspert John William Devine ütles, et kuigi mängud reklaamivad end sportlaste vabaduse suurendamisena, võivad need muutuda «sundimise vahendiks».

«Kui eemaldatakse sooritusvõimet parandavate ravimite piirang, kas siis treenerid, meeskonnakaaslased, valitsused või isegi sponsorid sunnivad sportlasi võtma riske, mida nad muidu poleks võtnud?» küsis ta.

Austraalia Deakini ülikooli steroidiuurija Matthew Dunn oli mures, et sportlased hangivad ravimeid mustalt turult ja kasutavad neid ilma järelevalveta.

Kuid ta tunnistas, et hoolimata parimatest pingutustest pole sellised võistlused, nagu olümpiamängud, «100 protsenti puhtad».

«Oleks huvitav näha, mida inimkeha suudab saavutada, kui seda parandatakse,» lisas ta.

Kas Enhanced Games võiks ühel päeval olümpiamängud üle trumbata?

Dunn arvab, et üldsusele meeldib endiselt idee tulemustest, mis on saavutatud oskuste, raske töö ja pühendumise, mitte süstla kaudu.

Allikas: ScienceAlert

Tagasi üles