LÕPUKS! Briti valitsus Ukrainale: jah, te võite meie StormShadow' rakette Venemaa pihta tulistada

Copy
Strom Shadow' raketi laskeulatus on umbes 560 kilomeetrit, seega on võimalik seda lasta, olles kaugel vaenlase õhutõrjest.
Strom Shadow' raketi laskeulatus on umbes 560 kilomeetrit, seega on võimalik seda lasta, olles kaugel vaenlase õhutõrjest. Foto: Army Recognition

«Suurbritannia kinnitas taas oma seisukohta Storm Shadow' rakettide, mis on Ukrainale tarnitud, autonoomse kasutamise kohta,» teatas Bloomberg. Suurbritannia esindaja rõhutas 9. juulil 2024 teel NATO tippkohtumisele Washingtonis ajakirjanikele, et Ukrainal on viimane sõna, kuidas neid pika tegevusulatusega rakette Venemaa sõjaliste sihtmärkide vastu kasutada. See poliitika jätkab varasemate Suurbritannia valitsuste lähenemist Ukraina toetamises Venemaa-Ukraina konfliktis.

Storm Shadow' rakett, Prantsusmaal tuntud kui SCALP, on õhust käivitatav tiibrakett, mille arendas 1990ndate lõpus ja 2000ndate alguses mitmeriiklik ettevõte MBDA. Selle raketi võtsid peamiselt kasutusele Suurbritannia Kuninglikud Õhujõud (Royal Air Force) ja Prantsusmaa Õhujõud (French Air Force). Rakett on tuntud oma täpsuse poolest fikseeritud ja kindlustatud sihtmärkide tabamisel ning sisaldab täiustatud juhtimissüsteeme, mis kasutavad GPSi ja maastikuandmeid, võimaldades tõhusalt tegutseda erinevates ilmastikutingimustes.

Raketi ulatus on umbes 560 kilomeetrit, mis võimaldab seda käivitada kaugel vaenlase õhukaitsest. Seda saavad kasutada mitmed lennukitüübid, sealhulgas Eurofighter Typhoon, Tornado, Mirage 2000 ja Rafale, ning see on varustatud võimsa tandem-lõhkepeaga, suurendades selle tõhusust konfliktitsoonides, nagu Iraak ja Liibüa.

Storm Shadow' variandid hõlmavad Black Shaheeni AÜE jaoks, kohandatuna vastavuses rahvusvaheliste lepete piirangutega, ning MdCN (Naval Cruise Missile) Prantsuse sõjalaevadele. Täiustatud SCALP-NG variandil on parendatud ulatus ja sihtimisvõimed.

Alates 2023. aasta maist on Suurbritannia korduvalt teatanud Storm Shadow' rakettide tarnimisest Ukrainale laiemate relvapakkumiste raames. See on olnud osa rahvusvahelisest sõjalisest toetusest, tagades järjepidevuse ülemaailmsetes kaitseabistrateegiates.

Ajalehe Times 8. juuli 2024 raportis avaldati video Venemaa riiklikust agentuurist, mis näitas inseneri terve Storm Shadow' raketiga, viidates, et Venemaa väed olid ühe raketi hõivanud. Varem oli NATO peasekretär Jens Stoltenberg andnud Ukrainale loa kasutada lääneriikide tarnitud relvi, sealhulgas Suurbritannia annetatud Storm Shadow' rakette, kaitseoperatsioonideks Venemaa territooriumil.

STORM SHADOW

Õhust tulistatav tiibrakett

Päritolumaad
Prantsusmaa ja Ühendkuningriik

Kasutusajalugu

Teenistuses alates 2003. aastast

Sõjad

Iraagi sõda

Sõjaline sekkumine Liibüas 2011

Ameerika juhitud sekkumine Süüria kodusõtta

Jeemeni kodusõda

Vene-Ukraina sõda

Tootmise ajalugu

Disainer Matra BAe dünaamika

Disainitud 1994–2001

Tootja MBDA

Ühiku maksumus 2 000 000 naela (2023. majandusaasta)  ehk  2 500 000 USA dollarit 

Tehnilised andmed

Mass 1300 kg (2900 naela)

Pikkus 5,1 m (16 jalga 9 tolli)

Laius 630 mm (25 tolli)

Kõrgus 480 mm (19 tolli)

Tiibade siruulatus 3 m (9 jalga 10 tolli)

Lõhkepea mitmeastmeline BROACH läbistav lõhkepea

Lõhkepea kaal 450 kilogrammi (990 naela)

Mootor Microturbo TRI 60-30 turboreaktiivmootor

5,4 kN (1200 naela f )

Tegevusraadius

550 km (300 nmi; 340 miili)

Maksimaalne kiirus Mach 0,95 (323 m/s; 1060 jalga/s)

Juhtimissüsteem

GPS, INS, IIR & TERPR

Lennukid, mida saab kasutada raketi tulistamiseks:

Mirage 2000, Rafale, Su-24, Tornado, Typhoon, SAAB Gripen​

See lai toetus riikidelt, nagu USA, Saksamaa ja Prantsusmaa, võimaldab Ukrainal kasutada arenenud lääneriikide relvastust löökideks Venemaal, eesmärgiga vähendada Venemaa sõjalisi eeliseid ja kaitsta Ukraina territooriumi edasiste agressioonide eest.

Allikas: Army Recognition

Tagasi üles