Tallinnas tunnustati maailma parimaid arvutiteadlasi

Copy
Preemiasaajad Tallinnas arvutiteaduse konverentsil.
Preemiasaajad Tallinnas arvutiteaduse konverentsil. Foto: Erik Peinar / Taltech

Juulis kogunesid Tallinna parimad arvutiteadlased üle kogu maailma, et tutvustada siin oma uusimaid avastusi ja arutleda valdkonna tuleviku üle. Tuleviku prognoosimisel tuleb vaadata ka minevikku. Nimelt avaldati maailmatasemel matemaatikute ja arvutiteadlaste iga-aastasel kokkusaamisel austust lähimineviku silmapaistvamate ja mõjukamate teadustööde autoritele. Sel aastal anti just Tallinnas üle Gödeli auhind, Presburgeri autasu, Alonzo Churchi ning EATCSi preemia.

Gödeli auhinnaga tunnustatakse silmapaistvaid publikatsioone teoreetilises arvutiteaduses, sel aastal pälvis selle Ryan Williams Massachusettsi Tehnoloogiainstituudist. Williamsit tunnustati 2011. aasta IEEE 26. iga-aastase arvutuskeerukuse konverentsiartikli eest.

Laureaat Ryan Williams sõnas, et ta oli üsna šokeeritud, kui sai teada, et sel aastal saab tema Gödeli auhinna: «Ei oodanud, et pälvin oma töö eest sellise tunnustuse ja kindlasti ei ole ma teinud teadustööd lootuses auhinda võita. Minu eesmärgiks on olnud paremini mõista keerulisi arvutusi ning selle suuri probleeme, näiteks nagu P vs NP. On suur õnn teha tööd, mida võetakse tõsiselt ja mida edasi arendatakse. See on väga rahuldust pakkuv.»

Presburgeri autasuga tunnustatakse noorte teadlaste publikatsioone. Sel aastal tõsteti esile Justin Hsu Cornelli Ülikoolist ja Pravesh Kothari Princetoni Ülikoolist.

2024. aasta Alonzo Churchi preemia olulise panuse eest loogikasse ja arvutusteadusesse anti Thomas Ehrhardile Pariisi Ülikoolist ja Laurent Regnier’le Luminy Matemaatikainstituudist.

EATCSi preemia antakse tunnustuseks aastatepikkusele, ulatuslikule ja laialdaselt tunnustatud panusele teoreetilisse arvutiteadusse. Sel aastal premeeriti University College Londoni legendaarset professorit Samson Abramskyt.

13. juulini toimub Tallinnas 51. rahvusvaheline automaatide, keelte ja programmeerimise kollokvium, 39. sümpoosion loogikast arvutiteaduses ning 9. rahvusvaheline konverents formaalsetest struktuuridest arvutustes ja tõestustes. Konverentse korraldavad TalTechi IT-professorid Pawel Sobocinski ja Niccolo Veltri.

Tagasi üles