NEW SCIENTIST Teadlased avastasid, et see paber on inimestele kõige ohtlikum (1)

Foto: pexels.com

Kõige ohtlikum paberitüüp on 65 miljondikmeetri paksune – vähemalt paberilõigete osas.

«Mul on palju paberilõike ja ausalt öeldes hakkasid need mind häirima,» ütleb Taani tehnikaülikooli teadlane Kaare Jensen.

Pärast seda, kui ta ei leidnud põhjust olemasolevatest teadusuuringutest, mis tema sõnul keskenduvad enamasti nakkusohule, otsustas ta koos kolleegidega luua oma katse.

Nad kogusid mitut tüüpi erineva paksusega paberit, sealhulgas pehmet majapidamispaberit, trükiajakirju, kontoripaberit, raamatulehti, visiitkaarte ja prinditud fotosid.

Nad katsetasid iga paberi võimet lõigata inimese sõrme, tõmmates seda vastu ballistilise želatiini plaati, mis teadaolevalt imiteerib täpselt nahka. Teadlased lõid väikese roboti, mis surus želatiinile erinevaid paberiproove erinevate ründenurkade all.

Nende paberlöökide videosalvestised paljastasid kõige ohtlikuma olukorra: umbes 65 mikromeetri paksune paber lähenes želatiinplaadile 15-kraadise nurga all.

Selliseid lehti kasutatakse nii maatriksprinterites kui ka trükitud teadusajakirjades. Uuring avaldatakse ajakirjas Physical Review E.

Jensen ütleb, et seda tüüpi paber teenib enda valusa lõikevõime välja sellega, et see ei ole nii õhuke, et želatiiniga või käega kokku puutudes võiks kõverduda ja radikaalselt deformeeruda.

Samas ei ole see nii paks, et paberile jaotunud surve tõttu selle löök nüriks muutuks.

Leiud inspireerisid teadlasi looma vanapaberist valmistatud teraga taaskasutatava noa, mis oli kõige tõhusam 65-mikromeetrise paksuse korral.

Sellise «pabermatšeetega» võis lõigata õunu, kurke ja isegi kana – seni, kuni see liiga märjaks ei saanud.

Esialgu populaarteaduslikus ajakirjas New Scientist ilmunud artikkel ilmub Postimehes väljaande loal. Inglise keelest tõlkinud Sten Kohlmann.

Märksõnad

Tagasi üles