Tuhkkuiv Tšiili kõrb on õitsele puhkenud – mis juhtus?

Copy
Pildil on Atacama kõrb Copiapo lähedal Atacama piirkonnas Tšiilis 6. juulil 2024. aastal. Loodusnähtuse «desierto florido» (õitsev kõrb) ajal täitub maailma kõige kuivem kõrb lillede ja taimedega.
Pildil on Atacama kõrb Copiapo lähedal Atacama piirkonnas Tšiilis 6. juulil 2024. aastal. Loodusnähtuse «desierto florido» (õitsev kõrb) ajal täitub maailma kõige kuivem kõrb lillede ja taimedega. Foto: REUTERS / Rodrigo Gutierrez

Tšiili Atacama kõrb, mis on planeedi kõige kuivem piirkond, on viimastel päevadel kaetud valgete ja lillade õitega, pärast seda kui varajased vihmad panid keset lõunapoolkera talve õied puhkema.

Atacamat tuntakse «õitseva kõrbe» nime all, kus vastupidavad seemned ja sibulad suudavad taluda karme ilmastikuolusid, et kevadel iga paari aasta tagant taas õitseda.

Lillede varajase õitsemise on esile kutsunud hiljutised tugevad vihmad, mida seostatakse El Niño nime all tuntud ilmastikunähtusega.

Atacama «õitsev kõrb».
Atacama «õitsev kõrb». Foto: REUTERS / Rodrigo Gutierrez

Tšiili valitsuse juhitava riikliku metsandusorganisatsiooni CONAF bioloogilise mitmekesisuse kaitsmise eest vastutava Cesar Pizarro sõnul ei ole sel talvel veel piisavalt palju lilli, et seda ametlikult «õitsva kõrbe» nähtuseks pidada. «Siiski on lähinädalatel oodata rohkem vihmasid, mis võivad panna lilled ulatuslikumal alal õitsema,» ütles Pizarro. «Vahepeal peame ootama,» lisas ta.

Viimati toimus Atacama kõrbes nii varajane lillede õitsemine 2015. aastal.

Allikas: Reuters

Atacama «õitsev kõrb».
Atacama «õitsev kõrb». Foto: Rodrigo Gutierrez
Tagasi üles